Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Prognozes: gerontoloģijai arvien lielāka nozīme

Eksperti iesaka senioriem neļauties drūmām domām, bet meklēt nodarbes, kas palīdz uzturēt formu un saglabāt optimismu. Rīgas Austrumu slimnīcā katru gadu notiek Senioru dienas, kad ārsti stāsta par veselības saglabāšanu, bet sporta lietpratēji (Jēkabs Nākums – attēlā) par labas fiziskās formas uzturēšanu © Publicitātes foto

Arvien lielāka uzmanība nākotnē būs jāpievērš veselības un sociālās aprūpes jautājumiem sabiedrības novecošanas dēļ, uzskata Gerontoloģijas centra vadītāja Daina Zepa.

Rīgas Austrumu slimnīcā pagājušajā gadā izveidota Gerontoloģijas klīnika, kurā sniedz palīdzību gados vecākiem cilvēkiem. Pirms tam jau no 2000. gada stacionārā Biķernieki darbojās Gerontoloģijas nodaļa, vēlāk centrs, kas savulaik tika izveidots ar Vācijas finansiālu atbalstu kā rehabilitācijas centrs nacionālsociālistiskajā režīmā cietušajām personām. Pašlaik centrā ir 60 pacientu gultu, un gadā šeit palīdzību sniedz aptuveni 2000 pacientiem, no kuriem vidēji 150 ir politiski represētās personas. «Gerontoloģija ir medicīnas nozare, kas nodarbojas ar vecāka gadagājuma – 65 gadi un vairāk – cilvēku slimību diagnostiku, ārstniecību, rehabilitāciju un profilaksi,» stāsta D. Zepa, «mūsu pacientu raksturo vairākas vienlaikus esošas hroniskas slimības, kā arī geriatriskie sindromi – demence, depresija, redzes un dzirdes traucējumi. Šādu slimnieku ārstēšana prasa īpašu uzmanību un attieksmi.» Gerontoloģijas centrs sadarbojas ar Rehabilitācijas nodaļu, psihiatrijas un sociālā dienesta speciālistiem, lai veicinātu pacientu veselības stāvokļa stabilizāciju un sekmētu iespējamo dzīves kvalitātes uzlabošanu. Ar pacientiem strādā arī fizioterapeiti, kuri ar dažādiem piemērotu vingrojumu kompleksiem un ārstniecisko masāžu palīdz ārstniecības procesā. D. Zepa stāsta, ka Gerontoloģijas centrā palīdzību saņem pacienti ar hroniskām sirds asinsvadu sistēmas slimībām, elpošanas orgānu slimībām, kaulu – locītavu sistēmas patoloģijām, nervu sistēmas, kuņģa, zarnu trakta slimībām, neskaidras ģenēzes sāpju sindromu, anēmiju un citos gadījumos. Paralēli nelielajam valsts apmaksātajam pakalpojumam (Rīgas Austrumu slimnīcā norāda, ka vecāka gadagājuma cilvēki Gerontoloģijas centrā var nonākt akūtu komplikāciju gadījumā vai ar ārsta rehabilitologa norīkojumu pēc insulta – tie ir valsts apmaksāti veselības aprūpes pakalpojumi) Gerontoloģijas centrā ir pieejami maksas pakalpojumi – diennakts stacionāra palīdzība, dienas stacionārs un rehabilitācija insulta gadījumā.

2014. gadā Rīgas Austrumu slimnīcā kopumā stacionāri ārstēti vairāk nekā 72 000 pacientu, no kuriem puse bija vecāki par 60 gadiem. Taču arī veselības aprūpes sistēmai jāņem vērā Centrālās statistikas pārvaldes dati, kas liecina, ka šobrīd Latvijā no visiem esošajiem iedzīvotājiem vairāk nekā 20 procentu ir vecumā virs 60 gadiem. Saskaņā ar Apvienoto Nāciju Organizācijas aprēķiniem tuvāko piecdesmit gadu laikā sirmgalvju īpatsvars visā pasaulē var pieaugt par 30–40 procentiem.