Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Ārzemju pensiju apliek ar nodokli

© F64

Šogad ir stājušies spēkā grozījumi likumā Par iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Likuma grozījumos noteikts, ka to personu ienākumiem, kuras nav sasniegušas Latvijā noteikto pensijas vecumu (2015. gadā tie ir 62 gadi un seši mēneši) un saņem tikai citas valsts vecuma pensiju, ir jāpiemēro vispārējais neapliekamais minimums 75 eiro mēnesī tajā ienākumu gūšanas vietā, kur ir iesniegta algas nodokļa grāmatiņa, informē Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA).

Šī norma tiks piemērota Krievijas, Ukrainas un Baltkrievijas vecuma pensijām, kuras Latvijas iedzīvotājiem izmaksā ar VSAA starpniecību. Proti, ja algas nodokļa grāmatiņa ir iesniegta VSAA, tad iedzīvotāju ienākuma nodokli 23 procentu apmērā ieturēs no izmaksājamās ārvalsts vecuma pensijas daļas, kas pārsniedz 75 eiro mēnesī. Gadījumos, kad ārvalsts pensijas saņēmējs ir strādājošs un algas nodokļu grāmatiņa atrodas pie darba devēja, VSAA ieturēs ienākuma nodokli 23 procentus no visas ārvalsts vecuma pensijas.

Attiecībā uz Krievijas vecuma pensijām, tad Latvijas un Krievijas līgums par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma un kapitāla nodokļiem nosaka, ka Krievijas pensija apliekama ar nodokli tikai Krievijā. Šis nosacījums attiecas arī uz tām personām, kurām VSAA izmaksā tikai Krievijas vecuma pensiju un kuras nav sasniegušas Latvijā noteikto pensijas vecumu. Lai piemērotu līgumā noteikto nodokļa atbrīvojumu, personai VSAA nodaļā jāuzrāda Valsts ieņēmuma dienesta (VID) izsniegts apliecinājums, ka šāds atbrīvojums ir piemērojams. Lai to saņemtu, personām jāvēršas VID ar iesniegumu brīvā formā. Iesniegumā jānorāda informācija par gūto ienākumu un nodokļu līguma noteikumiem, uz kuru pamata minētais ienākums ir atbrīvots no aplikšanas ar nodokļiem Latvijā. Pēc apliecinājuma saņemšanas, VSAA, izmaksājot Krievijas vecuma pensiju, neieturēs iedzīvotāju ienākuma nodokli. VSAA aicina apliecinājumus iesniegt līdz 2015. gada 1. oktobrim, lai varētu piemērot nodokļu atbrīvojumu šim gadam.

Ja šāds apliecinājums VSAA nodaļā netiek uzrādīts, tad VSAA, izmaksājot Krievijas vecuma pensiju, ieturēs iedzīvotāju ienākuma nodokli.

UZZIŅA

Krievijas vecuma pensija

VSAA reizi ceturksnī veic izmaksas 6800 personām, kuras saņem tikai Krievijas vecuma pensiju, nav sasniegušas Latvijā noteikto pensijas vecumu un nav iesniegušas VID apliecinājumu par nodokļu atbrīvojumu.

Avots: VSAA