Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Dombrovskis mudina Latviju maksimāli izmantot ES fondus

© F64

Pašlaik Latvija sāk apgūt jaunā Eiropas Savienības (ES) fondu plānošanas perioda līdzekļus un, paātrinot līdzekļu apguvi, ir laba iespēja to izmantot kā papildu ekonomikas stimulēšanas instrumentu, intervijā aģentūrai LETA sacīja Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis (V).

Runājot par Latvijas ekonomiskās izaugsmes paātrināšanas procesu, Dombrovskis skaidroja, ka EK jau vairākas reizes ir Latvijas ekonomikas izaugsmes prognozes pārskatījusi uz leju, bet vēl aizvien Latvijas ekonomikas izaugsme šogad un nākamgad tiek plānota virs eirozonas un ES vidējiem rādītājiem. Šogad EK prognoze Latvijas ekonomikas izaugsmei ir 2,3%, bet nākamgad - virs 3%.

"Faktiski galvenais iemesls, kādēļ nācās pārskatīt prognozes uz leju, bija Ukrainas krīze, Krievijas agresija, sliktā ekonomiskā situācija pašā Krievijā, kā arī sekojošās sankcijas un pretsankcijas," pauda politiķis.

Lai nodrošinātu Latvijas ekonomisko attīstītību, Dombrovskis uzskata, ka pirmais jautājums ir eksportētāju noieta tirgu diversifikācija. "Mēs redzam, ka šis process jau notiek. Tāpat nepieciešama sekmīga ES fondu apguve," viņš sacīja, aicinot atcerēties 2009.gada pieredzi, kad sākās iepriekšējais plānošanas periods.

"Paātrinot fondu apguvi, to varēja izmantot kā ekonomikas stimulēšanas instrumentu, un to var darīt arī tagad. Pašreiz ir tas brīdis, kad var sākt maksimāli šos fondus apgūt," aicināja politiķis.