Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Sāktas sarunas par ASV smagās militārās tehnikas izvietošanu Ādažos

Latvija oficiāli ir sākusi sarunas par ASV smagās militārās tehnikas izvietošanu Ādažu bāzē, aģentūrai LETA pastāstīja AM Preses nodaļas vadītāja Anete Gnēze.

Ņemot vērā, ka sarunas ir tikai sākušās, pagaidām nav zināms, cik daudz un kāda tehnika Latvijā tiks izvietota. Tāpat nav zināms, cik lieli un kādi ieguldījumi būs nepieciešami, lai Ādažos uzņemtu ASV smago militāro tehniku.

Gnēze pieturējās pie iepriekš AM valsts sekretāra Jāņa Sārta teiktā, ka gada beigās Latvijā varētu parādīties pirmais ASV militārais ekipējums. Sārts iepriekš aģentūrai LETA norādīja, ka Ādaži esot ļoti kvalitatīvs piedāvājums, jo tur ir lielākais poligons Baltijas valstīs, kur var izvērst visplašākās militārās mācības. Līdz ar to pastāv iespēja uzņemt vairāk ASV ekipējuma, taču tas ir atkarīgs no sarunu tālākā procesa.

ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters jūnija beigās Tallinā apliecināja, ka ASV uz laiku izvietos vienas bruņotās brigādes kaujas vienības transportlīdzekļus un palīgaprīkojumu Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīs. Šajā Eiropas pārvietošanas aktivitātē ir tanki, kājnieku kaujas mašīnas, artilērija. Igaunija, kā arī Lietuva, Latvija, Bulgārija, Rumānija un Polija ir piekritušas uzņemt bataljonam nepieciešamā ekipējuma apjomu, kas tiks pārvietots pa reģionu mācībām un vingrinājumiem.

Jau ziņots, ka Latvijā ASV smagais bruņojums nav sveša lieta. Ukrainas notikumu kontekstā jaunu dimensiju ieguva stratēģiskā partnerība ar ASV, kas izpaudās reālā ASV karavīru klātbūtnē, īstenojot operāciju "Atlantic Resolve". ASV karavīru pirmā rotācija, kas ir aptuveni rotas līmeņa vienība, ieradās Latvijā 2014.gada aprīlī, un ASV karavīri arī šobrīd ir Latvijā, trenējoties un piedaloties mācībās kopā ar Latvijas karavīriem. Ādažu bāzē vēl nesen atradās seši tanki M1A2 "Abrams" un sešas bruņumašīnas M2A3 "Bradley".