Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Kazahstāna aizliedz zivju produkcijas importu no Latvijas

© F64

Kazahstāna nolēmusi pievienoties jūnija sākumā noteiktajam Krievijas aizliegumam ievest zivju produkciju no Latvijas un Igaunijas, paziņojis Krievijas federālais veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests "Rosseļhoznadzor".

Dienests norāda, ka Kazahstānas veterinārās kontroles un uzraudzības komiteja informējusi Krievijas kolēģus par lēmumu uz laiku noteikt ierobežojumus Latvijas un Igaunijas zivju pārstrādes uzņēmumu gatavās un konservētās zivju produkcijas ievešanai Kazahstānas teritorijā.

Šāds lēmums esot pieņemts, kad Kazahstānas speciālisti iepazinušies ar "Rosseļhoznadzor" ekspertu atzinumiem par maijā veiktajām pārbaudēm Latvijas un Igaunijas uzņēmumos, kuru laikā atklāti Eirāzijas Ekonomiskās savienības (EES) veterinārsanitāro prasību pārkāpumi, konkrēti, attiecībā uz benzopirēna un citu bīstamu un kaitīgu vielu klātbūtni.

Kā ziņots, Latvijas Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) 4.jūnijā saņēma "Rosseļhoznadzor" oficiālu paziņojumu, ka noteikts pagaidu aizliegums visam Latvijas zvejas produktu eksportam, jo iepriekš piecu klātienē pārbaudīto uzņēmumu konservos konstatēts paaugstināts benzopirēna līmenis. Latvijai tika dots laiks līdz 4.augustam, lai iesniegtu dokumentus par paveiktajiem uzlabojumiem zivju apstrādes procesā. Tad Krievija lemtu par aizlieguma atcelšanu un varētu sūtīt uz Latviju ekspertus, lai veiktu atkārtotas pārbaudes.

PVD 20.jūlijā nosūtījis "Rosseļhoznadzor" izsmeļošu ziņojumu saistībā ar Krievijas inspektoru atklātajiem pārkāpumiem Latvijas zivju pārstrādes uzņēmumos un tiem sekojošo produkcijas importa aizliegumu.

Līdztekus šim ziņojumam "Rosseļhoznadzor" vadībai adresēta arī vēstule, kurā PVD lūdz izvērtēt sniegtās atbildes, organizēt abu pušu savstarpējās sarunas, kā arī atcelt pagaidu aizliegumu Latvijas zvejas produktu eksportam uz Krieviju.

Tikmēr Krievijas patērētāju tiesību aizsardzības dienesta "Rospoterebnadzor" tīmekļa vietnē lasāms paziņojums, ka, sākot ar 1.augustu, Krievijas teritorijā aizliegts ievest zivju konservus, kas ražoti Latvijas uzņēmumos "Ventspils zivju konservu kombināts", "GAMMA-A", "Sabiedrība IMS", "UNDA" un "Saldus gaļas kombināts".

Norādīts, ka, veicot pārtikas produktu aprites valsts uzraudzību vairākkārtējas zivju konservu produkcijas izpētes gaitā, minēto uzņēmumu produkcijā esot konstatētas neatbilstības prasībām attiecībā uz marķējumu, pamatprodukta masas daļu, enerģētiskās vērtības rādītājiem un organoleptiskajiem rādītājiem.

Uz svaigajām, saldētajām un atdzesētajām zivīm no Latvijas un Igaunijas jau tāpat attiecas importa aizliegums, ko Krievija noteica Eiropas Savienības (ES) pārtikas precēm, reaģējot uz Rietumu sankcijām, kas tika vērstas pret Maskavu pēc iebrukuma Ukrainā. Uz zivju konserviem šis aizliegums netika attiecināts.