Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Prostitūtām vairs nevajag veselības grāmatiņu

© F64

Ir cilvēki, kuri pērk seksu par naudu (pārsvarā vīrieši), un ir cilvēki, kuri seksu pārdod (pārsvarā sievietes). Valdība nolēmusi, ka turpmāk prostitūtām vairs nevajadzēs apgrūtināt sevi ar veselības izziņu gādāšanu, savukārt valstij nenāksies taisnoties par 1949. gada ANO konvencijas pārkāpšanu.

Grozījumi Prostitūcijas ierobežošanas noteikumos demonstrē valdības rūpes par cilvēktirdzniecības apkarošanu. Taču vēl pareizāk būtu šos noteikumus vispār atcelt kā diskriminējošus un negodīgus. Par to ir pārliecināta sabiedriskā organizācija Resursu centrs sievietēm «Marta», kas sniedz palīdzību cilvēktirdzniecības upuriem. Netaisnība slēpjas apstāklī, ka prostitūtām, kuras jau tāpat atrodas ievainojamā un bīstamā situācijā, valsts nevis palīdz atbrīvoties no bīstamās nodarbes, bet uzliek vēl papildus dažādus pienākumus un pat naudassodus. Savukārt viņu klientiem tiek vienas izpriecas. Biedrības vadītāja Iluta Lāce atzīst – ja jau kaut kas tāds tiek darīts, tad risks jādala uz pusēm. Taču līdzšinējā prakse ir izteikti vienpusēja un diskriminējoša. To arī organizācija darīja zināmu par grozījumu izstrādi atbildīgajai Iekšlietu ministrijai.

«Šobrīd «prostitūcijas jomas uzraudzība» izpaužas tādējādi, ka prostitūcijā iesaistītajām personām uz antikonstitucionālo Noteikumu Nr. 32 pamata tiek piemēroti administratīvie sodi saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 174.4. pantu, kas fiziskajām personām paredz minimālo soda sankciju EUR 350 apmērā.» Izrādās, ka valsts, «uzraugot» prostitūcijas nozari, arī brangi nopelna. 2014. gadā administratīvie sodi saistībā ar prostitūcijas ierobežošanas normu pārkāpšanu piemēroti 145 gadījumos, savukārt 2015. gada pirmajā pusgadā – 157 gadījumos, un kopumā pusotra gada laikā no prostitūtām iekasēts vairāk nekā 100 000 eiro. Taču šādi sodi nevis motivē sievietes mainīt savu dzīvi, bet tikai iedzen lielākās naudas grūtībās.

Tagad pēc noteikumu grozīšanas prostitūtas vairs nevarēs sodīt par neesošām veselības grāmatiņām 10 reiz 10 centimetru izmērā. Tāpat neviena prostitūta tādas nelietoja. Kā skaidro Iekšlietu ministrijas preses dienests, arī starptautisko cilvēktiesību normu izpratnē prasība īpaši reģistrēties ir prostitūtas diskriminējoša.

Taču Latvijas noteikumos ir saglabātas citas normas, ko policisti var izmantot, lai pildītu valsts budžetu vai apmierinātu kādas citas vajadzības. Piemēram, ar seksu par naudu nedrīkst nodarboties miteklī, kas atrodas tuvāk par 100 metriem no baznīcas. Daudzdzīvokļu namā ar prostitūciju nedrīkst nodarboties, ja kāds no nama iemītniekiem pret to iebilst. Iznāk, ka pirms ķeršanās pie šāda aroda jāapstaigā kaimiņi. Vēl viens nosacījums legālai prostitūcijai ir ne vien ķermenis, bet arī zemesgrāmata vai īres līgums. Un, ja kaut kas nav kārtībā vai vienkārši nepatīk, lēmumu par nodarbes aizliegšanu pieņem policijas amatpersona.