Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Tiesībsargs: Seksuālo varmāku publiskais reģistrs nesasniegtu savu mērķi

© F64

Publiska reģistra izveide, kurā tiktu uzskaitīta ikviena persona, kas jebkad saukta pie atbildības par seksuāla rakstura vardarbību pret bērniem, nesasniegtu plānoto leģitīmo mērķi - bērnu tiesību aizsardzību, uzskata tiesībsargs Juris Jansons.

Kā aģentūru LETA informēja tiesībsarga palīdze Agnese Ūlande, Jansons vērš uzmanību, ka šāda veida fizisko personu datu publiskošana neierobežotam personu lokam nebūtu samērīga.

Tiesībsargs skaidro, ka Zviedrijā šāda datubāze ir kļuvusi pieejama kopš 2014.gada un, ņemot vērā personas tiesības uz datu aizsardzību, tiek plaši kritizēta. Jansons piebilst, ka pēdējos gados ir aktualizējies arī jautājums par personas tiesībām tikt izdzēstai no šāda veida reģistriem, kā arī informācijas glabāšanas ilgumu.

Jansons stāsta, ka informācija par personām piemērotajiem kriminālsodiem patlaban jau ir pieejama Sodu reģistrā un ļoti plašam institūciju lokam ir tiesības saņemt šāda veida informāciju no minētā reģistra.

Tiesībsargs arī skaidro, ka Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm ir izveidota kopīga datu bāze ECRIS, kas nodrošina informāciju par personas sodāmību vienkāršākai apmaiņai dalībvalstu atbildīgo institūciju vidū.

Vairumā ES valstu šāda veida reģistri ir pieejami kompetentajām institūcijām, piebilda tiesībsargs.

Savukārt, vaicāts par iespēju seksuālas vardarbības pret bērniem pastrādātājus ķīmiski kastrēt, Jansons skaidro, ka šāda veida ārstēšana atbilstoši starptautisko cilvēktiesību standartiem tiek pieļauta tikai kā brīvprātīga terapija. Turklāt akcentēta tiek nepieciešamība pēc personas informētas piekrišanas, novēršot iespējamu iestāžu patvaļu, piebilda tiesībsargs.

Tiesībsarga birojs uzskata, ka soda izpildes gaitā primāri nepieciešama dzimumnoziedznieku psihoterapeitiska ārstēšana, kas veicinātu personas domāšanas un attieksmes maiņu, kas ir stūrakmens kompleksam un ilgtspējīgam risinājumam.

"Pie konkrētās diskusijas varam atgriezties, kad kompetentās institūcijas būs nākušas klajā ar konkrētiem priekšlikumiem par normatīvo regulējumu atbilstoši starptautiskajiem standartiem. Ņemot vērā situācijas eskalāciju pasaulē, iespējams diskutēt par radikāliem risinājumiem," pieļauj tiesībsargs.

Jau ziņots, ka Rīgas domes priekšsēdētājs un partijas "Saskaņa" līderis Nils Ušakovs kopā ar Saeimas deputātu Andreju Elksniņu (S), biedrības "Stop drugs" pārstāvi Sandri Bergmani, "Ghetto games" pārstāvi Raimondu Elbakjanu un kustības "Par sportisku sabiedrību" pārstāvi Andri Morozovu gatavo grozījumus Krimināllikumā, lai panāktu stingrāku atbildību un sodus lietās, kas saistītas ar pedofiliju.

Grozījumus Ušakovs aprakstījis sociālajā tīklā "Facebook".

Ar grozījumiem plānots palielināt cietumsoda termiņus par pārkāpumiem, kas saistīti ar pedofiliju, kā arī ieviest vēl divas normas. Viena no tām ietvertu ķīmisku kastrāciju, un šo normu pārkāpējam piemērotu noteiktās lietās kā papildsodu.

Tāpat minētie "Saskaņas" politiķi un viņu domubiedri rosina izveidot publisku reģistru, kurā tiktu uzskaitīta ikviena persona, kas jebkad saukta pie atbildības par seksuāla rakstura vardarbību pret bērniem. Šī uzskaite būtu publiski pieejama ikvienam.