Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Noziegumos cietušajiem pieejams bezmaksas atbalsta tālrunis

© Publicitātes foto

Šodien Ministru kabinets atbalstīja Tieslietu ministrijas iniciatīvu – atbalsta tālruņa darbības uzsākšanu, kas 2016.gada sākumā bez maksas būs pieejams ikvienai noziedzīgā nodarījumā cietušajai personai. Iecere izveidot tālruni 116006 radusies, ņemot vērā Eiropas Parlamenta un Padomes 2012.gada 25.oktobra direktīvas prasības, kas nosaka noziegumos cietušo tiesību, atbalsta un aizsardzības minimālos standartus.

Paredzēts, ka bezmaksas tālrunis būs nepieciešamās informācijas avots cietušajiem arī gadījumos, ja kriminālprocess vēl nav uzsākts. Īpaši apmācīti speciālisti pa tālruni sniegs visu informāciju (par sociālajiem dienestiem, krīzes centriem, rehabilitācijas iespējām u.c) par atbalsta iespējām konkrētajā gadījumā. Nepieciešamības gadījumā tiks sniegts arī emocionāls atbalsts. Tālruņa plānotais darbības laiks ir no plkst. 7.00 līdz 22.00.

Direktīva paredz, ka dalībvalstis veic pasākumus, lai izveidotu bezmaksas un konfidenciālus speciālistu atbalsta dienestus, kas papildinātu vispārējos cietušo atbalsta dienestus vai būtu to sastāvdaļa.