Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Par Dāvim saziedotajiem līdzekļiem veiktas trīs operācijas

© LETA

Pagājušajā mēnesī Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā Lielbritānijas profesors Deivids Andersons sadarbībā ar Latvijas kolēģiem veica sarežģītas sirds operācijas trīs bērniem. Profesora uzturēšanās izmaksas tika segtas no nesen vēl slimajam Dāvim saziedotajiem līdzekļiem.

Kā informēja Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa, Evelīnas bērnu slimnīcas Londonā profesors Andersons Latvijā viesojās no 24. līdz 27.jūnijam. Šajā laikā viņš par brīvu veica operācijas trīs nedēļu vecam bērnam, kā arī četrus un astoņus gadus veciem bērniem.

Profesora ceļa un naktsmītnes izmaksas - kopsummā par 1692 eiro - sedza Bērnu slimnīcas fonds no līdzekļiem, kas atlikuši no ziedojumiem Dāvja ārstēšanai ASV.

Dambiņa norādīja, ka Latvijas bērnu kardioķirurgiem ir izveidojusies cieša sadarbība ar Andersonu jau vairāk nekā desmit gadu garumā. Pie viņa Londonā vairākkārtīgi ir mācījušies Latvijas bērnu sirds ķirurgi Valts Ozoliņš un Lauris Šmits.

Šī bija jau trešā reize, kad profesors viesojās Bērnu slimnīcā. Vizītes mērķis bija palīdzēt apgūt un veikt ļoti augstas sarežģītības sirds operācijas Latvijas bērniem.

Kā uzsver sirds ķirurgs Ozoliņš, ņemot vērā, ka operācijas tika veiktas Latvijā, "veselības budžetā tika ietaupīti aptuveni 80 000 eiro, kas būtu jāsamaksā, ja bērnus operētu ārzemēs". Viņš arī piebilda, ka Andersons operācijas veica sava atvaļinājuma laikā un bez atlīdzības.

Jau ziņots, ka pēc Dāvja operācijas Filadelfijas Bērnu slimnīcā no saziedotajiem 317 173 eiro un valsts piešķirtajiem 100 000 eiro pāri palikuši 43 338 eiro.

Pāri palikušos 43 338 eiro plānots novirzīt Ārkārtas gadījumu fondam.