Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Arī Rīgas mērs iestājas par bargākiem sodiem pedofiliem

© Facebook/Nils Ušakovs

Rīgas domes priekšsēdētājs un partijas "Saskaņa" līderis Nils Ušakovs sociālajā tīklā Facebook publicējis rakstu ar savu nostāju pašreiz īpaši aktuālajā pedofilijas jautājumā.

"Par bargākiem sodiem pedofiliem!

Pirms divām nedēļām mūs visus Latvijā šokēja ziņa par to, ka diviem Liepājas pedofiliem kā sods tika piespriests piespiedu darbs.

Pēc tam izskanēja paskaidrojumi, taisnošanās, pārdomas. Tika runāts par to, ka agrāk sodi bija maigāki, taču tagad tie beidzot esot kļuvuši bargāki. Prokurore, kas pārstāvēja valsti šajā tiesu procesā, aizrunājās pat līdz tam, ka piespiedu darbi Liepājas pedofiliem ir normāls sods. Toties dažādi speciālisti iesaistījās diskusijā ar visādām idejām par to, kā labāk pāraudzināt pedofilus. Varbūt tiešām ar viņiem vajag vienkārši aprunāties, nevis sodīt?
No katra šāda skaidrojuma vai taisnošanās niknums tikai auga un auga. Īpaši pēc prokurores vārdiem, ka tiešas izvarošanas nemaz nebija, līdz ar to arī nevienu sēdināt cietumā nevajag.

Es sevi uzskatu par ļoti liberālu un tolerantu cilvēku. Bet visam ir robežas. Īpaši, kad runa ir par seksuālu vardarbību pret bērniem.

Es negribu klausīties diskusijas par pedofilu pāraudzināšanu. Es gribu diskusijas par to, kā viņus jāsoda. Lai pedofiliem būtu bail. Lai katru reizi sods kalpotu par brīdinājumu arī tiem, kas vēl nav aizgājuši pie psihologa.

Saeimai jāpadara sodi par seksuālu vardarbību pret bērniem maksimāli bargi. Deputātus par to var pārliecināt. Pirms diviem gadiem mums izdevās piespiest Saeimu ieviest kriminālatbildību par spaisa tirdzniecību.

Tagad ar tieši to pašu sākumsastāvu – Raimonds Elbakjans no Ghetto Games, Andris Morozovs no kustības Par Sportisku Sabiedrību / За Спортивное Общество, Sandris Bergmanis no Biedrība "STOP Drugs" un Andrejs Elksnins no Saeimas – mēs gatavojam grozījumus krimināllikumam.

Vienlaikus ar cietumsodu termiņu palielinājumu par seksuālu vardarbību pret bērniem, mēs piedāvājam ieviest vēl divas normas.

- Ķīmiskā kastrācija. Šī norma jāpielieto noteiktos gadījumos kā papildu sods.

- Obligāts publiskais reģistrs. Dati par katru, kurš kaut reizi ir apsūdzēts seksuālā noziedzībā pret bērniem, ir jāiekļauj visiem pieejamā datubāzē.
Tuvākajā laikā iniciatīvas teksts tiks izvietots portālā manabalss.lv un ikviens varēs atbalstīt cīņu pret pedofiliem."