Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Skolēni strādā 2365 valsts atbalstītās darba vietās

© F64

Skolēnu vasaras nodarbinātībai kopumā jau ir pieteikušies 663 darba devēji un izveidojuši 2365 darba vietas, kurās strādāja vai turpina strādāt 2664 skolēni, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras informācija. NVA filiāles turpina pieņemt darba devēju pieteikumus skolēnu nodarbināšanai augustā.

Visbiežāk darba devēji skolēniem piedāvā palīgstrādnieka, pavāra vai konditora palīga, labiekārtošanas strādnieka, skolotāja palīga, sezonas lauksaimniecības strādnieka, pārdevēja palīga, kultūras pasākumu organizatora, virtuves darbinieka, datu ievades operatora, muzeja izstāžu un ekspozīciju zāļu uzrauga darbus. Vairums skolēnu strādā lauksaimniecībā un pakalpojumu nozarē. Uzņēmumu vidū ir pārtikas uzņēmumi, kultūras un sporta iestādes, pašvaldības (Tukuma, Vaiņodes, Ilūkstes, Salaspils, Daugavpils un Jaunpiebalgas novadi). Aicinot darba devējus pieteikt skolēnu darba vietas arī augustam, NVA atgādina, ka skolēnu vasaras nodarbinātībā tiek iesaistīti skolēni vecumā no 15 līdz 20 gadiem, kuri iegūst izglītību vispārējās, speciālās vai profesionālās izglītības iestādēs, lai veicinātu skolēnu nodarbinātību vasaras brīvlaikā un dotu iespēju iegūt darba prasmes, iemaņas un darba pieredzi.

Lai pieteiktu darba vietas skolēniem, darba devējam ir jāaizpilda NVA mājaslapā ievietotā pieteikuma veidlapa un jāiesniedz NVA filiālē, kuras darbības teritorijā plānots izveidot darba vietu skolēnam. Darba devējam ar skolēnu būs jānoslēdz darba līgums un jānodrošina darba vadītājs, kurš palīdzēs skolēnam apgūt darbam nepieciešamās prasmes un iemaņas (no valsts puses darba devējs saņems dotāciju darba algai skolēna darba vadītājam). Darba devējs no NVA saņems dotāciju skolēna ikmēneša darba algai 50 procentu apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas, savukārt otru pusi algas skolēnam maksās darba devējs pats. Darba devējam par nodarbināto skolēnu jāveic arī nodokļu nomaksa, bet NVA apdrošinās skolēnus pret iespējamiem nelaimes gadījumiem pasākuma laikā.