Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

PAMĀCĪBA: Kā rīkoties, ja tavā pagalmā viesojas eži?

© facebook

Kāda sociālā tīkla facebook lietotāja dalījusies ar visai noderīgu informāciju, kā rīkoties, ja tavā pagalmā iegriezies ezis.

Sieviete vēsta, ka šādu pamācību viņa vēlējusies izveidot, jo manījusi, ka sociālo tīklu lietotāji arvien biežāk un biežāk dalās ar attēliem, kuros redzami ezīši.


“Arvien biežāk mūsu dārzos iegriežas eži un saprotams, ka šo ciemiņu tūdaļ ļoti gribas pacienāt, un teju katrā galerijā lasām - pacienāju ezīti ar svaigu pieniņu. Nu necienājiet ezi ar pienu! Jā, tas šiem zvēriņiem ļoti garšo, bet veselīgs tas nepavisam nav, jo satur ļoti daudz ogļhidrātu, kas eža vēderam nav draudzīgi. Pēc laika ezim sāks pūsties un burbuļot vēderiņš, piens būs izsaucis dzīvniekam caureju,” uzsver pamācības autore, kura arī norāda, ka ezis ir gaļēdājs, kurš attiecīgi arī jābaro.


“Dabā ezis pārtiek no kukaiņiem, sliekām, nereti abiniekiem, bieži redzams rokoties atkritumos, uzēdot kādu nu jau iepuvušu kūpinātu vai neapstrādātu gaļu. Ja vēlies viesi pacienāt, savā ledusskapī noteikti atradīsi kaut ko kārajam eža zobam. Tā var būt svaiga vai apstrādāta gaļa, saldūdens zivis, arī svaigas vai apstrādātas, jēlas vai vārītas olas, desas vai siers. Galu galā - ja tev ir kaķis, vari ezi droši pacienāt arī ar nedaudz kaķu barības,” iesaka facebook lietotāja, kura arī norāda, ka ezis ir visai ēdelīgs zvēriņš.


Tāpat viņa uzsver, ka ezim dzert jādod tikai tīrs ūdens, turklāt ezim pie sirds neiet ne sēnes, ne āboli. Autore arī piezīmē, ka ezi arī nevajadzētu mēģināt pataisīt par mājdzīvnieku. “Nemoki ezi, uzspiežot tam dzīvi telpās, ja vien tam nav nopietni iemesli. Ezis, lai arī no skata jauks, nemaz tik jauks dzīvokļa biedrs nebūs. Ezis ir nakts dzīvnieks, kurš naktīs to vien dara, kā skaļi dipina pa grīdu, urkšķ kā sivēns, ēd skaļi čāpstinot. Bet pa dienu pārsvarā guļ. Turklāt ezim ir ļoti specifiska smaka, kura arī tavam mājoklim nez vai piestāvēs,” atklāj ežu pazinēja un piebilst, ka pašam saviem spēkiem ezi ārstēt nevajadzētu.


“Ja liktenis savedis tevi ar savainotu vai vārgu ezīti, sazinies ar mums! 29365315 LMT vai 28381313 Bite. Nemēģini ezi ārstēt saviem spēkiem, bez padoma! Tas dzīvniekam var kaitēt!” nobeigumā uzsver autore.