Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Gerhards skaidro, ar ko saistīta ekoloģiskā katastrofa Tukuma novadā

© www.vieglicelot.lv

Ekoloģiskā katastrofa Tukuma novada Šlokenbekas Dzirnavu ezerā varētu būt saistīta ar attīrīšanas iekārtās esošo aktīvo baktēriju "atslābšanu" garajās Jāņu brīvdienās, šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" pieļāva vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK), uzsverot, ka tā ir tikai viena no darba versijām, kas radušās, izmeklējot notikušo.

Gerhards skaidroja, ka Jāņu brīvdienās vairāki lielie uzņēmumi ilgstoši nedarbojās, līdz ar to netika radīti arī notekūdeņi, ar kuriem attīrīšanas iekārtās esošās baktērijas bija pieradušas cīnīties. "Iespējams, šajā laikā aktīvās baktērijas, kas darbojas attīrīšanas iekārtās, vienkārši bija "pārgājušas uz vieglāku režīmu". Kad atsākās normāls [uzņēmumu] darbības process, viņas [baktērijas] nespēja pilnībā reaģēt. Tā ir viena no darba versijām," klāstīja ministrs.

Viņš atgādināja, ka Valsts vides dienests (VVD) patlaban aktīvi darbojas, lai izvērtētu visas versijas par to, kādēļ radusies ekoloģiskā katastrofa Šlokenbekas Dzirnavu ezerā. To dara arī policija, kas saistībā ar notikušo sākusi kriminālprocesu.

Šodien Gerhards dosies uz Tukumu, lai tiktos ar pašvaldības amatpersonām un klātienē meklētu risinājumus Šlokenbekas Dzirnavu ezera piesārņojumam.

Jau ziņots, ka ūdens piesārņojuma dēļ Tukuma attīrīšanas iekārtās "Tīle" un Slocenes upē noteikts ārkārtas stāvoklis, kas turpināsies līdz 20.jūlijam. Ārkārtas stāvokli Tukuma novada dome izsludināja pagājušajā piektdienā saistībā ar piesārņojumu Tukuma novada Šlokenbekas Dzirnavu ezerā, no kura dažu dienu laikā tika izceltas četras tonnas beigtu zivju.

Ārkārtas situācijas laikā ir noteikti ierobežojumi Tukuma pilsētas kanalizācijas tīkla novadāmajiem ražošanas notekūdeņiem, nepalielinot novadāmo notekūdeņu hidraulisko slodzi. Tukuma novada iedzīvotājiem ar šo lēmumu nekādi ierobežojumi netiek paredzēti. Lai Tukuma attīrīšanas iekārtas ātrāk atgūtos, pat būtu nepieciešams palielināt sadzīves notekūdeņu daudzumu.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja Tukuma novada domē, piektdienas vakarā pieņemtais lēmums paredz Tukuma pilsētas kanalizācijas tīklā novadāmajiem ražošanas notekūdeņiem, kas tiek piegādāti no lielākajiem uzņēmumiem - AS "Tukuma piens" un SIA "Puratos Latvia" - par 30% samazināt notekūdeņu piesārņojumu, nepalielinot novadāmo notekūdeņu hidraulisko slodzi.

Tāpat dome nolēma, sadarbojoties ar Engures novada domi, Šlokenbekas Dzirnavu ezerā uzstādīt aerācijas ozonēšanas sūkņus un nodrošināt ūdens līmeņa nepazemināšanu ezerā, par to noslēdzot sadarbības līgumu ar Engures novada domi.