Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Zāļu eksperti: nav pamata apturēt pretsāpju medikamentu

© F64

Zāļu valsts aģentūrā (ZVA) ir saņemts viens medicīniski neapstiprināts pacienta blakusparādību ziņojums par samazinātu trombocītu skaitu asinīs bērnam vecuma grupā no diviem līdz 11 gadiem it kā pēc pretsāpju sīrupa lietošanas, Neatkarīgajai apstiprināja ZVA.

Taču eksperti par mazticamu uzskata saistību starp šīm bērna asins rādītāju izmaiņām un ibuprofēna saturošu zāļu lietošanu, par ko ziņojuši vecāki.

Ziņo par it kā smagu slimību

Satraukumu radījusi kādas personas vēstule, kurā sieviete min, ka ļoti daudziem bērniem (arī viņas pašas mazulim) konstatē blakusparādības – trombocītu skaita kritumu asinīs un pat trombocitopēniju (samazināts trombocītu skaits asinīs), kas ir smaga saslimšana, pēc tam, kad ārstēšanās nolūkos lietots plaši izplatīts pretsāpju un pretdrudža medikaments – sīrups. Sieviete pievienojusi arī attēlus, kurā redzams sīrupa oriģinālais iepakojums ar norādi bērniem no trim mēnešiem līdz 12 gadiem. «Esmu pārliecināta par to, ka pie vainas ir minētie sīrupi, par ko aicinu cilvēkus arī ziņot Zāļu reģistram, ko pati arī izdarīju,» raksta sieviete, vārdā Eleonora, «ārsti jums teiks, ka viņi nezina, no kā rodas šī slimība, ka tā var būt kāda pārslimota vīrusa rezultāts vai vakcinācijas blaknes, bet noteikti šie sīrupi nav pie vainas.» Sazināties ar šo personu Neatkarīgajai diemžēl nav izdevies.

Mazticama saikne

ZVA Neatkarīgajai apliecināja, ka ir saņemts viens ziņojums par blakusparādībām pēc tieši šāda sīrupa lietošanas. Saskaņā ar šo iesniegumu bērnam konstatēts samazināts trombocītu skaits trīs mēnešus pēc vienreizējas zāļu ibuprofēna (aktīvā viela) suspensijas lietošanas. «Tāpat kā daudzām citām zālēm, arī ibuprofēnam ļoti reti – mazāk nekā vienam no 10 000 pacientu – iespējama šāda blakusparādība saskaņā ar zāļu aprakstu un lietošanas instrukciju,» stāsta ZVA speciāliste Dita Okmane. Tomēr jāņem vērā, ka trombocītu skaita samazināšanos var izraisīt arī daudzi citi iemesli, to vidū dažādas slimības. Lai noskaidrotu cēloni, ir jāvēršas pie ārsta. «Balstoties uz šobrīd pieejamiem datiem par ziņoto gadījumu, samazināta trombocīta skaita asinīs saistība ar ibuprofēnu saturošu zāļu lietošanu ir mazticama,» uzsver speciāliste.

Konkrētais medikaments – suspensija iekšķīgai lietošanai – satur aktīvo vielu ibuprofēnu (ibuprofenum), kas pieder nesteroīdo pretiekaisuma līdzekļu grupai. Ibuprofēnu saturošās zāles ir vienas no visplašāk lietotajām zālēm, un tām ir labi zināms drošuma raksturojums, īpaši lietojot parastās devas. Bērniem šīs zāles lieto augstas temperatūras, sāpju un pietūkuma mazināšanai. «Jāapzinās, ka veselības traucējumi zāļu lietošanas laikā ne vienmēr nozīmē, ka tieši lietotās zāles izraisījušas nevēlamo reakciju. To var radīt arī slimības simptomi, jauna slimība, kas pacientam radusies, vai arī citas pacienta lietotās zāles,» skaidro ZVA eksperti.

Aptur, ja zinātniski pierāda risku

D. Okmane stāsta, ka pacienta ziņojumā ietvertā informācija ir sniegta Eiropas Savienības vienotajā datubāzē EudraVigilance, kurā tiek apkopoti un analizēti ziņojumi par zāļu blaknēm jaunu ar zāļu lietošanu saistītu risku identificēšanai. ZVA speciālisti arī stāsta, ka pirms zāļu reģistrācijas zāles tiek rūpīgi pārbaudītas, lai nodrošinātu pozitīvu zāļu lietošanas guvuma un riska samēru pacientam. Tomēr jāņem vērā, ka jebkurām zālēm iespējamas nevēlamas reakcijas, turklāt izpētē pirms zāļu reģistrācijas nekad nebūs iespējams iekļaut tik daudz cilvēku ar dažādām slimībām, lai noskaidrotu pilnībā visu par zālēm.

Kādos gadījumos tad ZVA var pieņemt lēmumu par kāda medikamenta izplatīšanas apturēšanu? Saņemot ziņojumus par blakni, iestāde, balstoties uz pieejamo informāciju, zinātniski izvērtē ziņoto veselības traucējumu iespējamo saistību ar zāļu lietošanu un zāļu izplatīšana tiek apturēta, ja konstatē, ka guvumi, ko zāles sniedz pacientiem slimības ārstēšanā, vairs neatsver iespējamos riskus.

KUR ZIŅOT PAR ZĀĻU BLAKUSPARĀDĪBĀM?

  • Zāļu valsts aģentūrai
  • Ziņojumu var iesniegt elektroniski mājaslapā www.zva.gov.lv, aktivizējot uzrakstu Atklāj zāļu otru pusi, un mājaslapā pieejamo veidlapu drukātā veidā var nosūtīt ZVA pa pastu: Jersikas iela 15, Rīga, LV1003; pa faksu: 67078428
  • Plašāka informācija par zāļu drošumu zva.gov.lv vai tālruni 67078400

Avots: ZVA