Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Saldējuma ražotāji atgriežas pie augu taukiem

© F64

Vēl pirms pāris gadiem saldējumu ražotāji apgalvoja, ka savas produkcijas gatavošanā augu taukus vairs neizmanto. Šobrīd augu tauki atkal iezagušies atsevišķu saldējumu sastāvdaļās.

Pirms pieciem gadiem augu tauki un kvantums E vielu bija neiztrūkstoši gandrīz katrā lielveikalos nopērkamā saldējumā. No vietējām saldējumu ražotnēm vienīgi Rūjienas saldējums turējās pie klasiskām vērtībām, gatavojot šo auksto kārumu no piena, saldā krējuma un neizmantojot ne kripatu augu tauku. Patērētājiem kļūstot izglītotākiem, tas ir, pievēršot uzmanību saldējumu sastāvam, pircēji sāka priekšroku dot saldējumam no piena un saldā krējuma, kaut arī tie maksāja dārgāk. Saldējumu ražotāji respektēja pircēju vēlmes un lepni paziņoja, ka atsakās no augu taukiem saldējuma sastāvā.

Food Union sastāvā ietilpstošā Rīgas piena kombināta valdes priekšsēdētājs Normunds Staņēvičs pērn vasaras sākumā Neatkarīgajai atzina, ka «visi saldējumi ražoti no Latvijas piena un krējuma, izmantojot tikai dabiskas sastāvdaļas. Augu taukus uzņēmums saldējuma ražošanā neizmanto jau vismaz divus gadus». Arī Druva Food pārdošanas vadītājs Jānis Muižnieks pagājušajā gadā uzsvēra, ka «Druvas saldējuma produkcija atbilst augstākajiem standartiem. Saldējums ražots no īsta piena, nodrošinot pircējiem plašas izvēles iespējas garšas ziņā, šī kvalitātes zīme laika gaitā ļāvusi cilvēkiem mūsu saldējumu iemīlēt».

Maldināšana vai atgriešanās?

Ticot ražotāju paustajam, pircēji pēdējā laikā tikpat kā vairs neiedziļinās tajā, kas rakstīts sīkiem burtiņiem uz saldējuma iepakojuma. Taču vajadzētu gan. Izpētot neliela Rīgas veikala sortimentu, Neatkarīgā secināja, ka vismaz trīs ražotāju atsevišķi saldējuma veidi saturēja augu taukus (neskaitot tos, kuros augu tauki bija vafeļu glāzītēs un šokolādes glazūrā) – Food Union gatavotais saldējums Karlsons, Druva Food tapušais Cigoriņu plombīra saldējums un Lietuvā ražotais Mājas saldējums Konfekte Gotiņa.

Vai nu uzņēmumu amatpersonu iepriekš apgalvotais neatbilst patiesībai, vai arī uzņēmumi sāk atgriezties pie nesenajiem niķiem – pienu un saldo krējumu aizstāt ar lētākām sastāvdaļām. Food Union saldējuma zīmolu vadītāja Linda Petrovska Neatkarīgajai uzvēra, ka 2012. gadā Food Union gandrīz pilnībā atteicās no augu eļļu izmantošanas. «Food Union saldējumu zīmolu Pols, Ekselence, Tio, Nu Fruit un Nu Smoothie produktu sastāvos nav augu tauki. Tagad tikai diviem (Karlsons un Gardums) no gandrīz 100 saldējuma veidiem, uzņēmums vēl izmanto augu eļļu maisījumu ļoti minimālā daudzumā,» skaidroja L. Petrovska.

Tauki un šķiedrvielas

Cigoriņu plombīra saldējumu rotā uzraksts – Ražots no svaiga piena. Savukārt tā galvenajās sastāvdaļās bez piena minēti arī dzeramais ūdens, cukurs, augu tauki (palmu, rapšu eļļa). Ne sviestu, ne krējumu, ne sieru, kurš uzlabots ar augu taukiem, gan nevarētu pārdot kā produktu, kas ražots no svaiga piena.

Arī Mājas saldējums Konfekte Gotiņa pircējus uzrunā kā krējuma saldējums, taču arī šajā saldējumā bez vājpiena un saldā krējuma pildījumā ir minēta augu eļļa (palmu eļļa, šī sviests).

Izbrīnu radīja arī Rūjienas saldējuma Lukss ar rozīnēm sastāvs, kurā kā viena no sastāvdaļām (tiesa, ļoti neliela daudzumā) minētas augu šķiedrvielas. Kāpēc saldējumam, kura sastāvā ir 43% piena un 18% saldā krējuma, vēl ir nepieciešamas augu šķiedrvielas? Rūjiena saldējuma kvalitātes daļā Neatkarīgajai skaidroja, ka augu šķiedrvielas receptūrā veic funkcionālu nozīmi. «Mūsu gadījumā saldējumā šī viela veic stabilizētāja funkciju (konsistences veidošana un saglabāšana). Kā zināms, augu šķiedrvielas cilvēka uzturam ir veselīgas,» uzsvēra uzņēmumā, tiesa, neatklājot, tieši kura auga šķiedrvielu izmanto šā saldējuma ražošanā. Tā kā citos saldējumu veidos starp sastāvdaļām pavīd arī kartupeļu vai kukurūzas ciete, tad, iespējams, tieši šo piedevu izmanto arī Rūjienas saldējums.

Derīguma termiņš stiepjas garumā

Ja mājās gatavotu saldējumu neiesaka saldētavā glabāt ilgāk par mēnesi, un aptuveni šāds realizācijas gala termiņš ir arī mājražotāju saldējumam, tad rūpnieciski ražoto saldējumu glabāšanas termiņi ir visai iespaidīgi, piemēram, saldējumu Karlsons –18 grādu temperatūrā var turēt divus gadus, Druvas saldējumu – pusotru gadu.

Cigoriņu plombīra saldējums

Ražotājs: Druva Food

Sastāvs: piens, dzeramais ūdens, cukurs, augu tauki (palmu, rapšu eļļa); vafeļu glāzīte 8% (dzeramais ūdens, kviešu milti, rapšu eļļa, ciete, cukurs, emulgators – sojas lecitīns, irdinātājs – dzeramā soda, sāls), piena olbaltumvielas, cigoriņu ekstrakts (2%), glikozes sīrups, emulgators (taukskābju mono un diglicerīdi), stabilizatori (baltās akācijas sveķi, celulozes sveķi).

Derīguma termiņš: līdz 2016. gada novembrim

Karlsons

Ražotājs: Rīgas piena kombināts

Sastāvdaļas: ūdens, šokolādes glazūra 19% (augu tauki (kokosriekstu, rapšu sēklu), cukurs, kakao pulveris ar samazinātu tauku saturu, emulgators lecitīni), cukurs, daļēji hidrogenēti augu tauki (palmu, šī, kokosriekstu, rapšu sēklu, soju, saulespuķu, palmu kodolu), ābolu–upeņu piedeva 8% (āboli 65%, cukurs, upenes 22%, konservants kālija sorbāts), sausās siera sūkalas, sausais vājpiens, kakao pulveris ar samazinātu tauku saturu, emulgators, taukskābju mono un diglicerīdi, stabilizētāji: baltās akācijas sveķi, guāra sveķi, karagināns; dabisks krējuma aromatizētājs, šokolādes pulveris 0,04% (kakao masa, kakao pulveris, kakao sviests, cukurs, dabisks vaniļas ekstrakts), aromatizētājs vanilīns.

Derīguma termiņš: līdz 2017. gada jūnijam

Mājas Konfekte Gotiņa

Ražotājs: Lietuva (izplatītājs Unilever)

Sastāvdaļas: vājpiens, saldais krējums (17%), karameļu pildījums 11% (glikozesfruktozes sīrups, iebiezināts piens ar cukuru, cukurs, ūdens, augu eļļas (palmu, šī), karamelizēts cukura sīrups, sāls, biezinātājs (E440), aromatizētājs, skābuma regulētājs (E331), antioksidants (E330)), cukurs, vafeles glāzīte (7%) (kviešu milti, rapšu eļļa, olu pulveris, irdinātājs (E500), cukurs, emulgators – lecitīni (soja), sāls), sasmalcināti lazdu rieksti (5%), vājpiena pulveris, glikozesfruktozes sīrups, sūkalu pulveris (piens), emulgators (E471), stabilizētāji (E410, E412, E407), krāsviela (E 150c), aromatizētājs.

Derīguma termiņš: līdz 2016. gada decembrim