Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

"World Expo" lietā no amata atstādina divas EM amatpersonas

© Publicitātes foto

Ekonomikas ministrijā (EM) noslēgusies disciplinārlietas izmeklēšana par gatavošanos Latvijas dalībai starptautiskajā izstādē "Expo Milano 2015", kā rezultātā no amatiem atbrīvotas EM Juridiskā departamenta Tiesiskā nodrošinājuma nodaļas vadītāja Laura Ange un EM Uzņēmējdarbības konkurētspējas departamenta direktore Ilze Beināre.

 

EM pārstāve Evita Urpena aģentūrai LETA stāstīja, ka disciplinārlietas izmeklēšanas komisija secinājusi, ka nav veikta projekta kvalitatīva kontrole, sagatavots nekvalitatīvs līgums ar komandītsabiedrību "Expo 2015", pieļauti maksājumi komandītsabiedrībai "Expo 2015" par vēl nepabeigtiem darbiem, kā arī konstatēti citi pārkāpumi, kā rezultātā valstij radīti zaudējumi lielā apmērā.

Disciplinārlietas izmeklēšanas komisija, sagatavojot atzinumu par amatpersonu disciplinārpārkāpumiem, vairākās epizodēs konstatējusi amatpersonu lēmumu neatbilstību tiesību aktiem. Līdz ar to komisijas atzinumā ierosināti un ministrijā pieņemti lēmumi par Anges un Beināres atbrīvošanu no darba, kā arī EM Juridiskā departamenta direktores Māras Līdumnieces pazemināšanu amatā uz vienu gadu. Aizrādījums izteikts EM Uzņēmējdarbības konkurētspējas departamenta direktoram Kristapam Somam.

Urpena skaidroja, ka disciplinārsodi nevar tikt piemēroti amatpersonām, kuras kopš dienesta pārbaudes uzsākšanas un disciplinārlietu ierosināšanas ir izbeigušas darba attiecības ar EM, tāpēc ministrija ir informējusi tiesībsargājošās iestādes par disciplinārlietas izmeklēšanas komisijas atzinumā konstatētajiem disciplinārpārkāpumiem.

Disciplinārlietas izmeklēšanas atzinumā ir konstatētas arī citu bijušo EM amatpersonu, iespējams, prettiesiskas darbības saistībā ar Latvijas dalības starptautiskajā izstādē organizāciju, un šī informācija ir nodota tiesībsargājošām iestādēm.

LETA jau ziņoja, ka šā gada februārī EM secināja, ka Latvijas dalības "Expo Milano 2015" projekta organizēšanā pieļauti būtiski pārkāpumi. Pārbaudes rezultātā ierosināta disciplinārlieta pret sešām EM amatpersonām, trīs no tām - departamentu direktores - atstādinātas no amata.

Balstoties uz komisijas ieteikumiem un pamatojoties uz Valsts civildienesta ierēdņu disciplināratbildības likumā noteikto par amata pienākumu nepamatotu nepildīšanu, novēlotu, nolaidīgu un nekvalitatīvu pildīšanu, ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) pieņēma lēmumu par disciplinārlietu ierosināšanu pret sešām EM amatpersonām, tai skaitā uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku no amata pienākumu pildīšanas tiek atstādinātas trīs EM amatpersonas.

EM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evita Urpena aģentūrai LETA pastāstīja, ka atstādinātās amatpersonas ir EM departamentu direktores: Stratēģiskās plānošanas un resursu vadības departamenta direktore Velta Feodorova, Juridiskā departamenta direktore Māra Līdumniece un Uzņēmējdarbības konkurētspējas departamenta direktore Ilze Beināre.

Disciplinārlieta ierosināta arī pret Juridiskā departamenta Tiesiskā nodrošinājuma nodaļas vadītāju Lauru Angi, Uzņēmējdarbības konkurētspējas departamenta direktora vietnieku Kristapu Somu un Uzņēmējdarbības konkurētspējas departamentā strādājošo Robertu Stafecki.

Stafeckis, kurš bija "Expo Milano 2015" projekta vadītājs, uzrakstīja atlūgumu, līdz ar to disciplinārlietu pret viņu īsti nevarēja sākt, ņemot vērā viņa darba attiecību izbeigšanu ar EM, Latvijas Televīzijas raidījumā "Panorāma" informēja ekonomikas ministres biroja vadītājs Gatis Ābele.

Dienesta pārbaude EM tika sākta, lai noskaidrotu un izvērtētu faktus par izstādes "Expo Milano 2015" organizāciju un tās rezultātā notikušo būvniecības un citu izmaksu sadārdzinājumu, salīdzinot ar sākotnēji paredzēto budžeta izmaksu apjomu, kā arī noskaidrotu šī projekta neveiksmīgās īstenošanas cēloņus.

Jau ziņots, ka Latvija šogad nepiedalās starptautiskajā izstādē "World Expo 2015", kas norisinās Itālijas pilsētā Milānā.