Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Fiksēto telefonu numurus vairs nedalīs pa reģioniem

© F64

Fiksētajās telefona līnijās no nākamā gada numuri vairs netiks dalīti pēc ģeogrāfiskās zonas, kas ļāva atpazīt abonenta piederību konkrētai apdzīvotai vietai, paredz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādātais un valdības akceptētais nacionālais numerācijas plāns.

Turpmāk publiskā fiksētā telefonu tīkla numuru veidos astoņi cipari, un visi šie telefona numuri sāksies ar ciparu 6. Plānoto izmaiņu dēļ būs nepieciešama jauna tarifu plāna sagatavošana un apstiprināšana Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK).

«Dalījums numerācijas zonās, piemēram, Aizkraukles numerācijas zona vai Tukuma numerācijas zona, ir veidojies vēsturiski un, attīstoties elektronisko sakaru tirgum, zaudējis savu aktualitāti. Tāpēc turpmāk plānots, ka publiskā fiksētā telefonu tīkla numurs nesaturēs ģeogrāfisku informāciju. Izmaiņas ietekmēs sarunu tarifikāciju, jo nebūs vajadzības pēc vietējo sarunu un iekšzemes tālsarunu dalījuma,» Neatkarīgajai uzsvēra VARAM Sabiedrisko attiecību nodaļas speciāliste Laura Jansone. Turpmāk publiskā telefonu tīkla numuri tiks iedalīti starptautiskos numuros un nacionālos numuros. Savukārt nacionālie numuri tiks secīgi iedalīti publiskā fiksētā telefonu tīkla numuros, publiskā mobilā telefonu tīkla numuros un pakalpojumu numuros. Atbrīvosies arī numerācijas resursi, kuri līdz šim tika rezervēti attiecīgajai numerācijas zonai.

VARAM uzsver, ka fiksētā telefona lietotājus izmaiņas neskarts. «Izmaiņu veikšana arī nenozīmē, ka sarunas kļūs dārgākas vai lētākas. Atceļot sarunu iedalījumu vietējās sarunas un iekšzemes tālsarunas, būs nepieciešama jauna tarifu plāna sagatavošana un apstiprināšana SPRK. Līdz ar to pēc noteikumu projekta apstiprināšanas Ministru kabinetā SPRK un elektronisko sakaru komersants – SIA Lattelecom – nodrošinās ģeogrāfiskās numerācijas plānojuma izmaiņas un ar to saistīto sarunu tarifu aprēķinu. Pēc šo izmaiņu veikšanas varēs spriest par sarunu cenu izmaiņām,» skaidroja L. Jansone.

Arī Lattelecom aprēķini liecina, ka ģeogrāfiskās numerācijas ietekme uz vietējiem un iekšzemes tarifiem būs neitrāla. «Lielākā daļa Lattelecom privāto klientu pašlaik izmanto tarifu plānus, kuros sarunas Lattelecom tīklā ir bez maksas. Līdz ar to ģeogrāfiskās numerācijas izmaiņas šos klientus neietekmēs. Savukārt tarifu plānos, kur jāmaksā par katru sarunas minūti, tarifi vietējām un iekšzemes sarunām jau pašlaik ir vienādi. Vienīgais, kas klientam mainīsies – rēķinā divu rindu vietā būs viena. Izmaiņas iespējamas Pamata tarifu lietotājiem, kur tarifus nosaka SPRK. Tas ir vienīgais tarifu plāns, kuram pašlaik ir dažādi tarifi vietējām un iekšzemes sarunām. Pamatojoties uz jauno numerācijas plānu, SPRK izstrādās metodiku, kā Lattelecom ir jānosaka vienotais sarunu tarifs Pamata tarifu lietotājiem. Attiecībā uz iespējamām izmaiņām šo tarifu lietotājiem vairāk informācijas varēs sniegt SPRK,» Neatkarīgajai skaidroja Lattelecom Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Zanda Šadre.