Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

APRITĒ: Ikviens var vairāk

Labdarības projekta Kara bērni idejas autore Mairita Solima teic: «Dzīvē ir jādara arī kaut kas bez atlīdzības. Ir vērtības, kas būtiskākas par kapeiku makā, un ikvienam no mums ir iespēja pasauli kaut mazliet pagriezt uz labo pusi. Un ieraudzīt, ka blakus ir labestīgi domājoši un labu darīt griboši un spējīgi cilvēki. Milzīgu gandarījumu rada tas, ka šādu cilvēku ir ļoti daudz» © F64

Šodien Dzintaru koncertzālē notiks labdarības koncerts Kara bērni, kurā savāktie līdzekļi tiks ziedoti Ukrainas bērnu rehabilitācijai Latvijā.

11. jūlijā to demonstrēs LTV1, koncertam būs iespējams arī sekot interneta vidē (LMT straume), un līdzekļu vākšana turpināsies. «Mēs ikviens varam izdarīt vairāk nekā domājam, ka varam. Ja cilvēks apzinās, ka šajā dzīvē nevar tikai ēst, dzert un gulēt, un darīt tikai to, kas pašam egoistiski vajadzīgs un šķiet visērtāk, bet apzinās, ka pasaulē ir arī sāpes, tad viņš var paveikt ļoti daudz laba,» uzskata uzņēmēja Mairita Solima, koncerta Kara bērni idejas autore.

Varēt vairāk

Uzņēmēja precīzi atceras, kad dzimusi ideja par atbalsta akciju Ukrainas bērniem. Šā gada sākumā, 4. janvārī, viņa, kopā ar saviem draugiem no Maskavas bijusi Torņakalna baznīcā. «Ar draugiem runājām par notikumiem Ukrainā, un viņiem patiešām ir kauns par to, kas notiek Ukrainā un Krievijā. Tas taču ir skaidrs, ka šobrīd Ukraina karo mūsu vietā, ka mūs izglābj tikai tas, ka mēs savlaicīgi esam iestājušies gan ES, gan NATO. Toreiz domāju par to, ko mēs varam darīt, kā varam viņiem palīdzēt?» ideju par labdarības akcijas dzimšanu atceras Mairita Solima. Savu «īsti līdz galam nenoformulēto domeli» viņa izstāstījusi Rotari kluba biedriem, kas viņu atbalstījuši. Tālāk viss attīstījies ļoti strauji – par savu ideju pateikusi vienam, otram un vēl trešajam un sapratusi, ka «visi to vien gaidījuši, lai varētu pieslēgties un teikt – darām to! Patiesībā šī ideja attīstījās ļoti viegli – kā ugunskurs, kuram piemesta sauca malka.» Nedēļas laikā izveidojusies mini komanda – Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece piekritusi būt par Kara bērnu patronesi, bet Indra Rubene un Sergejs Jēgers – par šā koncerta mākslinieciskajiem producentiem.

Ne par politiku

«Šajā koncertā mēs nerunājam par politiku, mēs runājam tikai un vienīgi par bērniem. Ukrainā cieš nevainīgi bērni, kuri nav pieteikuši šo karu, kam neredz ne galu, ne malu. Esam konsultējušies ar speciālistiem Ukrainā, viņi atzīst, ka kara psiholoģiskās sekas ir milzīga problēma Ukrainā, mums, paldies Dievam, neaptverama. Latvijas Radio žurnāliste Anna Stroja, atbraucot no Ukrainas, stāstīja, ka visu nedēļu, ko tur pavadīja, esot raudājusi,» teica Mairita Solima. Kara bērni sadarbojas ar aliansi Latvija bez bāreņiem un biedrību Latvija bez bāreņiem, kas arī organizējušas labdarības projektus, aicinot ģimenes Latvijā uz kādu laiku uzņemt pie sevis bērnus no Ukrainas. «Interesanti, kā atzīst abas organizācijas, šādiem aicinājumiem visvairāk atsaucas latviešu ģimenes. Pieļauju, ka arī mēs varētu lūgt ģimenes uzņemt bērnus no Ukrainas, lai pēc iespējas vairāk bērnu varētu saņemt psiholoģisku rehabilitāciju un kaut uz īsu brīdi baudīt bezrūpīgu bērnību,» stāsta Mairita Solima. Projekta iniciatore atzīst, ka šā pusgada laikā sastapusies ar milzīgu atsaucību un atbalstu, un zīmīgi esot tas, ka palīdzību atteikušas vien divas kompānijas, «kurām ir patiešām ļoti lieli biznesi ar Ukrainu, no kurām cerējām saņemt ziedojumu. Toties mums atsaucās privātpersonas, ļoti daudz inteliģences. Šobrīd jau ir saziedoti vairāk nekā 38 000 eiro.»

Labdarības, nevis biznesa projekts

Koncertā piedalīsies Inese Galante, Sergejs Jēgers, Sonora Vaice, Armands Siliņš, Kārlis Lācis, Raimonds Tiguls, Katrīna Paula Felsberga, Oleksijs Demčenko, Liāna Langa, Biruta Ozoliņa, Liepājas simfoniskais orķestris, koris Kamēr..., Rīgas Doma skolas meiteņu koris Tiara, diriģenti Aira Birziņa, Jānis Liepiņš un Atvars Lakstīgala. Projekta vadītāja uzsver, ka mākslinieki piedalās bez atlīdzības. «Es varu tikai apbrīnot un pateikties visiem tiem cilvēkiem, kas visu šo laiku ir strādājuši, neprasot, kas viņiem par to būs. Būs tikai paldies un īpašas emocijas, kad šis projekts tiks pabeigts, jo tas ir labdarības, nevis biznesa projekts. Jau šobrīd varu pateikt – gribi vai negribi, izmaksas ir, bet ziedotie līdzekļi tērēti tikai tām koncertam nepieciešamajām pozīcijām, ko nevarējām dabūt par velti. Turklāt tikai nedēļu pirms koncerta atradām iespēju skatuves aprīkojumam nepieciešamās izmaksas vēl samazināt, proti, atradām citu firmu, kas to pašu izdarīja par zemāku maksu. Atskaiti par visu ziedoto līdzekļu izlietojumu mēs publicēsim Ziedot.lv un Karaberni.lv,» saka Mairita Solima.