Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

"NP Foods": Akcīzes nodoklis sadārdzinās atsevišķus pārtikas produktus

© f64

Veselības ministrijas (VM) priekšlikums ieviest akcīzes nodokli arī šokolādei, sālim, cukuram un citiem produktiem ir vērtējams ļoti negatīvi, turklāt tas vairākus produktus sadārdzinās, aģentūrai LETA atzina pārtikas ražotāja "NP Foods" pārstāve Dana Erciņa-Užāne.

 

"NP Foods" ieskatā nav pareizi uz patērētāju un ražotāju rēķina risināt budžeta problēmas bez saprātīga pamatojuma. "VM priekšlikumi iedzīvotājiem sadārdzinās daudzus iecienītus pārtikas produktus un neveicinās sabiedrības veselību, par ko liecina starptautiskā prakse. Šie priekšlikumi krasi negatīvi ietekmēs jau tā Krievijas situācijas dēļ cietušos pārtikas eksporta uzņēmumus, tostarp arī "Laimu" un "Staburadzi", un radīs nevienlīdzīgu konkurenci ar kaimiņu valstīm. Šādi priekšlikumi ir tuvredzīgi un atrauti no kopējā ekonomiskā konteksta," uzsvēra uzņēmumā.

Erciņa-Užāne skaidroja, ka nav skaidrs, kāds mērķis ir plānotajam nodoklim. "Tiek runāts par to, cik varētu iekasēt, nevis par to, ka gribam samazināt patēriņu. Vai ir aprēķini, par cik mazināsies patēriņš, ja uzliksim šādu nodokli un kā tas ietekmēs ražojošo uzņēmumu darbību, kas dod darbu tūkstošiem cilvēku? Vai arī tas tiek darīts tikai, lai ieņemtu papildu naudu veselības budžetā. Kā tika veidoti aprēķini?" norāda pārtikas ražošanas uzņēmumā.

Tāpat "NP Foods" ieskatā nav skaidrs, vai, piemēram, šokolāde ir drīzāk veselīga vai neveselīga. Pēc Erciņa-Užāne sacītā, katru mēnesi iznāk jauni starptautiski pētījumi no atzītām pētniecības iestādēm, kas pierāda, ka šokolāde ir veselīga sirdsdarbībai.

"Tā vietā, lai veidotu sabiedrības izpratni par veselību, tiek piedāvāts iet policejisku ceļu - kaut ko ierobežot, ieviešot arvien jaunus nodokļus, nevis otrādi. Kāpēc neviens nerunā par sabiedrisko ēdināšanu, kur nav nekāda kontrolēta veida noteikt sāls, eļļas un cukura daudzumu? Sanāk, ka valsts soda patērētāju par to, ka viņš atļaujas sevi palutināt, piemēram, ar šokolādi vai torti," teica Erciņa-Užāne.

Tāpat viņa piebilda, ka vairākkārt dzirdētas atsauces uz Dānijas piemēru, ieviešot līdzīgus nodokļus sabiedrības veselības veicināšanai. Erciņa-Užāne sacīja, ka tas, ko publiski daudz nedzird ir, ka Dānija jau ir atteikusies no tā dēvētā "tauku nodokļa" tieši tādēļ, ka tas nesamazināja patēriņu un nemainīja pircēju paradumu, gluži pretēji - iedzīvotāji devās uz kaimiņvalstīm, lai iepirktu savus iecienītākos produktus, tādējādi atbalstot kaimiņvalstu, ne pašmāju ekonomikas.

"Labs piemērs ir Norvēģija, kur šāda tipa iniciatīvas tiek diskutētas ar konkrētajiem uzņēmumiem un kopīgi tiek izstrādātas rekomendējamās uztura devas. Norvēģijā pārtikas ražotāji vienojās, ka samazinās sāli, tādējādi kopumā radot pozitīvu efektu. Respektīvi, valstīs, kurās valdība patiešām vēlas iedarboties uz cēloni, nevis sekām, tas tiek darīts caur dialogu ar ražotāju, nevis caur papildu finanšu slogu pircējiem," uzsvēra Erciņa-Užāne.

"NP Foods" VM priekšlikumu nodēvē kā aplamu, ņemot vērā ekonomisko kontekstu. "Virkne Latvijas pārtikas ražotāju turpina saskarties ar Krievijas sankcijām - daļu uzņēmumu tās ietekmē tieši, jo noteikts produkcijas eksporta aizliegums, bet daļa piedzīvo pārdošanas samazināšanos rubļa vērtības krituma dēļ, tostarp arī "Laima". Tā vietā, lai samazinātu PVN pārtikai, valdības pārstāvji nāk ar ierosinājumu ieviest jaunu akcīzes nodokli, kas vēl vairāk sarežģītu Latvijas pārtikas nozares jau tā grūto situāciju," uzsvēra Erciņa-Užāne.

Jau ziņots, ka Veselības ministrija (VM) ir sagatavojusi priekšlikumus nākamā gada budžeta ieņēmumu palielināšanai par teju 30 miljoniem eiro un šī mērķa sasniegšanai rosina noteikt akcīzes nodokli arī šokolādei, sālim, cukuram un citiem produktiem, aģentūrai LETA pastāstīja VM pārstāvis Oskars Šneiders.

LETA vakar jau ziņoja, ka VM ir izstrādājusi priekšlikumus noteikt akcīzes nodokli vairākiem pārtikas produktiem un augu aizsardzības līdzekļiem, kā arī vairākām precēm. VM sākotnēji vēstīja, ka šādi budžetā varētu papildus rast 9,5 miljonus eiro.