Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Par Inčukalnu strīdas, par Olaini – salīgst

© F64

Valsts vides dienesta mokpilnajā cīņā ar vēsturisko piesārņojumu beidzot arī kāda laba ziņa. Olaines šķidro bīstamo atkritumu izgāztuvē sākti likvidācijas darbi, un varbūt pavirši pieskatīto projektu būs izdevies saglābt.

Par teju septiņiem miljoniem eiro padomju ķīmiskās rūpniecības atkritumus Olainē līdz gada beigām savāks un utilizēs uzņēmums VentEko. Savukārt sešreiz dārgākajā Inčukalna gudrona dīķu likvidācijas projektā progresa nav. Starp dienestu un uzņēmumu Skonto būve ir dziļš konflikts. Jāatgādina, izpildītājs uzskata, ka tam atkārtoti pienākas papildu samaksa par lielākiem darbu apjomiem, kamēr pasūtītājs to traktē kā uzņēmuma pašrisku. Darbi Inčukalnā teorētiski turpinās, bet praktiski ir apturēti, un tagad strīdā iepīta arī Swedbank, kas izsniegusi darījuma galvojumu.

Valsts vides dienestam nedēļas nogalē bija jāapmaksā martā patiešām veiktie gudrona utilizācijas darbi 1,8 miljonu eiro apmērā, taču tas nenotika. Ja reiz uzņēmums iespītējies un nestrādā, dienests atradis formālu veidu, kā uzņēmumam nemaksāt, proti, izmanto savas līgumā atrunātās tiesības veikt Skonto būves finanšu garantijas pārbaudi. Un tas nekas, ka šī garantija līdz šim atzīta par derīgu. «Tiklīdz pārbaude noslēgsies un dienests būs saņēmis informāciju, ka Swedbank izsniegtā līguma izpildes garantija ir spēkā esoša, uzņēmums SIA Skonto būve saņems samaksu par veiktajiem darbiem,» sola priekšniece Inga Koļegova un publiskā paziņojuma noslēgumā aicina uzņēmumu «būt saprotošam un uzgaidīt». Protams, par tik lielas naudas aizkavēšanu nekādu izpratni sagaidīt nav iespējams. Uzņēmuma vadītājs Guntis Indriksons ir briesmīgi nikns un to uzskata par nelietīgu rīcību: «Tā vietā, lai godīgi samaksātu par gandrīz pirms pusgada padarītu darbu, Valsts vides dienests turpina meklēt absurdus veidus, kā to nedarīt. Šoreiz atrasti četrus gadus veci starptautiskas bankas dokumenti, lai pēdējā brīdī atteiktos no saistību izpildes.»

Banka, kā jau likums tai noteic, sava klienta sabiedrisko attiecību lietās neiejaucas un nekādus komentārus nesniedz, kaut arī pēc būtības pašlaik publiski tiek apšaubīta tās kompetence. Preses sekretāre Vineta Savicka pilnvarota paziņot vien to, ka garantija ir likumīgā spēkā, un tas arī tiek darīts zināms Valsts vides dienestam: «Banka neizsniedz neleģitīmas garantijas!»

Ja gudrona stāstā iesaistītie turpinās karot, nevis strādās, pastāv liela iespēja, ka no Eiropas Komisijas par šā vides projekta muļļāšanu Latvija nesaņems ne centa.