Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Platais: Konsolidācija kā bieds vai kā labdare

Fiskālās disciplīnas padomes priekšsēdētājs Jānis Platais dažādos amatos teicis vienu un to pašu, ka dzīvot pēc nopelnītā ir mūsu pašu, nevis kāda cita interesēs © Publicitātes foto

Fiskālās disciplīnas padome (FDP) nav tikai viens no gudru cilvēku pulciņiem, bet instance, no kuras Eiropas Komisija gaida atzinumu par Latvijas valsts budžeta projekta atbilstību Briselē noteiktām prasībām. Padomes priekšsēdētājs Jānis Platais sarunā ar Neatkarīgo izskaidro padomes prasību 2016. gada budžeta projekta rēķināšanā izmantot konsolidācijas paņēmienu.

– Mēs vienu brīdi bijām pieraduši pie tādas situācijas, ka, kopš ekonomiskā krīze beidzās, Finanšu ministrija vienmēr bija spējīga atrast naudu pat tādā situācijā, kad nodokļu slogs samazinās, – atgādina J. Platais. – Protams, bija tādas vajadzības, kas pilnībā finansētas netika, tomēr kopumā mums vairākus gadus gāja samērā labi. Pēkšņi, apmēram pagājušā gada vidū, sākām novērot kaut kādu bremzēšanos – ka lietas neiet gluži tik labi, kā gāja iepriekš. Kas notika? Notika jocīga lieta, ka nauda sāka zaudēt savu vērtību lēnāk, nekā tas bija pierasts un ieplānots. Cenas neauga tik strauji kā iepriekš. Patērētājiem tas bija ļoti labvēlīgi – viņi varēja iepirkties par vērtību nezaudējošu eiro, bet otrā pusē – tie, kuriem preces bija jāsaražo un jāpiegādā, nonāca nelāgā situācijā. Viņi ierāvās čaulā, baidoties no tā, ka nespēs kāpināt savus ieņēmumus tik strauji, kā bija paredzēts. Viņi bažījās, vai atpelnīs ieguldījumus, ja paplašinās savu darbību.

Pilnu interviju lasiet šīsdienas NRA.