Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Par NEPLP grēkiem maksās Dimants

© F64

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) visus lēmumus pieņem koleģiāli, taču atbildība par finanšu disciplīnas pārkāpumiem gulsies vien uz padomes vadītāju Aināru Dimantu. Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija ceturtdien atbalstīja lēmumprojektu par viņa atbrīvošanu no amata. Pārējo trīs padomes locekļu sniegums komisijas locekļiem šķita pieņemams.

Jautājumu par NEPLP locekļu atlaišanu pēc Latvijas Reģionu apvienību pārstāvošā Artusa Kaimiņa presinga iniciēja Vienotības, Zaļo un zemnieku savienības, Latvijas Reģionu apvienības (LRA) un partijas No sirds Latvijai deputāti.

Iniciatīvas pamatā bija neapmierinātība ar NEPLP lēmumu par Radio Skonto plus programmas apstiprināšanu, padarot to par krievu valodā raidošu radiostaciju. Tādējādi NEPLP esot mazinājusi Saeimas deputātu uzticību padomes locekļu kompetencei un spējai pieņemt situācijai atbilstošus lēmumus.

Deputātuprāt, nozīmīgākais iemesls padomes vadības maiņai gan ir Valsts kontroles revīzijas ziņojumā secinātais, ka NEPLP nav efektīvi rīkojusies ar finanšu līdzekļiem gandrīz divu miljonu eiro apmērā. Tāpat ziņojumā secināts, ka NEPLP ir vāja kontroles sistēma pār amatpersonu un darbinieku komandējumiem un darba braucieniem, kā arī konstatētas citas nepilnības.

Diskutējot par Valsts kontroles konstatētajiem pārkāpumiem, deputāti lēnām nosliecās par labu idejai, ka atbildību par nodarījumiem nevajadzētu uzvelt visiem padomes locekļiem, bet tikai A. Dimantam, jo tie paveikti viņa vadībā. Nelīdzēja arī A. Dimanta taisnošanās, ka būtībā kaitējums valstij nav nodarīts – padome centusies piemēroties aktuālajai situācijai un sev pieejamos līdzekļus tērēt, reaģējot uz konkrētu situāciju. Piemēram, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Kārlis Šadurskis skaidroja, ka iesniegumu par visu NEPLP locekļu atlaišanu parakstījis, jo tāds bijis tā saturs, taču iebildumi finanšu disciplīnas neievērošanas dēļ viņam ir tikai pret A. Dimantu, un padomes vadītāja argumenti, ka finanšu disciplīna nav ievērota vispārēja labuma dēļ, neesot pietiekams attaisnojums, jo ir pārkāpts likums.

Līdzīgās domās ir arī LRA deputāts Mārtiņš Šics, kurš augsti vērtējot A. Dimanta profesionālās iemaņas komunikāciju jomā, bet ar to nepietiekot, lai vadītu NEPLP. «Jūs esat izcils speciālists, profesors, bet nulle kā vadītājs,» skarbs kritikā bija M. Šics.

Šādam viedoklim pievienojās gandrīz visi deputāti, izņemot Vienotību pārstāvošo Lolitu Čigāni, kas A. Dimanta atlaišanu saista ar politisko izrēķināšanos. Līdzīgi kā pats A. Dimants.

Viņš ir pārliecināts, ka komisijas uz Saeimu virza prettiesisku, personīgi pret viņu vērstu lēmumu. «Jābūt ļoti nopietniem pierādītiem likuma pārkāpumiem tieši manā darbībā, un tikai tad lēmums var tikt uzskatīts par tiesisku. Pašlaik es redzu, ka tas ir prettiesisks lēmums, tas ir vērsts tieši pret regulatora vadītāju, kurš, protams, pēc likuma arī pārstāv šo regulatoru,» pauž A. Dimants. Ja komisijas lēmumu apstiprinās arī Saeima, viņš ir gatavs par savām tiesībām cīnīties: «Taisnība uzvarēs [..] Vēl cīņa nav galā.».