Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Brīdina par kaitēm kartupeļu stādījumos

© f64

Kartupeļu laukos pēdējā laikā sāk parādīties lapu sausplankumainība un lakstu puve, līdz ar to lauksaimniekiem vajadzētu laikus parūpēties par augu aizsardzību, aģentūru LETA informēja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) eksperts Māris Narvils.

 

Viņš sacīja, ka kopumā šis gads kartupeļu stādījumu attīstībai ir labvēlīgs, taču topošajai ražai var kaitēt slimības - LLKC dārzkopības eksperti stādījumos jau fiksējuši kartupeļu sausplankumainību un vietām arī lakstu puvi.

Lai arī šī sausplankumainība nav tik postoša, veselas lapu virsmas saglabāšana kartupeļiem ir arī viens no priekšnosacījumiem labas ražas ieguvei. Šī slimība īpaši progresē, kad gaisa temperatūra ir amplitūdā no plus 10 līdz plus 35 grādiem, tad kartupeļu stādījumiem jāpievērš nopietna uzmanība.

"Slimības izplatība ir atšķirīga dažādām šķirnēm. Jelgavas pusē visintensīvākā izplatība novērota šķirnēm "Laura" un "Solist", savukārt citās šķirnēs tā vispār netika novērota. Sausplankumainības apkarošanai var izmantot fungicīdu "Signum" devā 0,25 kilogrami uz vienu hektāru," sacīja agronoms.

Līdzīga situācija ir arī ar kartupeļu lakstu puvi. Pagaidām tās izplatība vēl nav plaša, bet tā ir atrasta šķirnē "Verdi".

"Tas nozīmē tikai to, ka slimība gaida mitrumu un siltumu. Lapas pašreiz nožūst ļoti ātri, bet stublāji ir ilgāk mitri, kas ir pietiekami, lai stublāji nomelnētu. Parasti stublāja inficētajā posmā audi sabrūk, un laksts ar atlikušo veselo daļu nokrīt. Mitros apstākļos uz tā parādīsies micēlijs," norādīja Narvils.

Lai sekmīgi tiktu galā ar abām slimībām, izvēloties apkarošanas stratēģiju šobrīd, var izvēlēties tikai sistēmas fungicīdus, kas satur divas darbīgās vielas un ir domāti abu šos slimību apkarošanai.

"Katra situācija uz lauka ir jāvērtē individuāli, un viena recepte nebūs piemērota. Tā kā tirgū ir daudz fungicīdu, kas ir domāti tikai lakstu puves apkarošanai, to pielietošana šobrīd var radīt lavīnveidīgu sausplankumainības attīstības efektu, jo galvenais ienaidnieks - lakstu puve - būs pilnībā nomākta. Tādus izmantot šobrīd nedrīkst. Var izmantot Bordo maisījumu - 0,5-1,% šķīdums, preparātu "Čempions". Tā kā tiem ir kontakta iedarbība, efektīvi tie būs tikai gadījumos, kad slimības pazīmes vēl vispār nav atrodamas. Profilaktiski smidzinājumi ir iespējami vairs tikai vēlākos kartupeļu stādījumos," rezumēja agronoms.

Kā ziņots, saskaņā ar Zemkopības ministrijas aplēsēm 2014.gadā kartupeļi kopumā tika iestādīti 30 000 hektāru platībā, kas ir neliels pieaugums salīdzinājumā ar 29 700 hektāriem iepriekšējā gadā. Kopējā raža pērn bija 570 000 tonnu apmērā.