Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Svarīgas izmaiņas suņu reģistrācijā

© F64

Suņu audzētājiem, tāpat kā topošajiem suņu īpašniekiem, der zināt, ka no šodienas, nododot vai pieņemot audzināšanā suni, dzīvniekam obligāti jābūt čipētam un reģistrētam Lauksaimniecības datu centrā.

Tas nozīmē, ka, jebkādā veidā tiekot pie suņa – vienalga, ar sludinājumu avīzē, no labiem kaimiņiem vai patversmes –, suņukam jābūt ar visiem papīriem un pie lāpstiņas sataustāmu čipu. Ja Ministru kabineta noteikumos Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtība spēkā stājušos normu kāds arī kontrolēs, pēc loģikas tādiem tekstiem kā «atdāvināšu labās rokās» no sludinājumu dēļiem un portāliem būtu jāpazūd, jo suņa oficiāla reģistrēšana maksā ievērojamu summu. Veterinārajās klīnikās čipa ievadīšana maksā ap 20 eiro, reģistrēšana LDC datu bāzē – 15 eiro, vēl 5 eiro par pasi. Reģistrēt kucēnu var doties arī pa taisno uz Lauksaimniecības datu centru. Tad būs lētāk – 7,11 eiro. Taču kopumā, reģistrējot suni, vismaz ar 30 eiro jārēķinās. Turklāt tie nebūs vienīgie izdevumi. Ja suns oficiāli tiek reģistrēts, kārtībā ir jābūt arī visām potēm, un arī tās maksā. Vienīgais mierinājums jaunajiem suņa saimniekiem, ka kucēna dāvātais prieks ir naudā teju neizmērāms.

Legālajiem suņu audzētājiem jaunās prasības nekādus dižos tēriņu neradīs, jo šķirnes kucēni arī līdz šim tika gan čipēti, gan ar papīriem apgādāti, gan arī briesmīgi dārgi maksāja. Jautājums vienīgi, vai visi čipi arī ierakstīti reģistrā. Ja vēl nav – īpašniekiem tas jāizdara līdz 2016. gada 1. jūlijam. Tad beigsies visi noteikumu pārejas periodi un jebkuram sunim – jaunam vai vecam – būs jābūt čipētam un oficiāli reģistrētam.

Nelegālie audzētāji, kas nodokļus nemaksā, savas kuces nesterilizē, taisa pagrīdes biznesu un pat trakumsērgas poti kucēniem noskauž, gan varētu būt satraukušies par jaunajām normām. Piemērojamais administratīvais sods ir bargs – līdz 210 eiro fiziskām un līdz 700 eiro juridiskajām personām, bet par atkārtotiem pārkāpumiem vēl krietni vairāk. Nevar zināt, kāda būs šo normu piemērošana un kontrole. Sludinājumu portālā ss.lv manāmā rosība liecina, ka lielu panākumu šī biznesa uzraudzībā valsts institūcijām nav.

Pārtikas un veterinārā dienesta Veterināro objektu uzraudzības daļas vadītāja Mairita Riekstiņa atzīst, ka nelegālos suņaudzētājus ir pagrūti kontrolēt. Dienests arī turpmāk to darīs, galvenokārt reaģējot uz sūdzībām.

UZZIŅAI

Ministru kabineta noteikumi Nr. 491

Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtība

23.2 No 2015. gada 1. jūlija suņa īpašnieks (turētājs) suņa atsavināšanas gadījumā nodrošina, lai sunim tiktu implantēta mikroshēma un tas tiktu reģistrēts datubāzē uz atsavinātāja vārda (izņemot suni, kas tiek atsavināts pastāvīgai turēšanai ārvalstīs).