Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Aicina būt uzmanīgiem, lasot sēnes

© F64

Tā kā tuvojas īstais sēņu lasīšanas laiks, nra.lv apkopojis dažus padomus gan nepieredzējušiem, gan "rūdītiem" sēņotājiem.

Pirmkārt, speciālisti iesaka lasīt tikai pazīstamas sēnes - tas ir galvenais, lai nesaindētos. Tāpat arī tiek atgādināts, ka visām indigajām sēnēm nav vienas kopīgas pazīmes.

„Trakākais, ko esmu dzirdējusi -kad vēl maziņas, tad visas sēnes ir ēdamas. Kur tad vēl trakāk? Mazu zaļo mušmirīti arī ēdīsim, vai ne? Būs jau laba, kamēr maziņa,” stāsta Latvijas Dabas muzeja botānikas nodaļas vadītāja Inita Dāniele, kura gadu gaitā dzirdējusi daudz kļūdīgu pieņēmumu par sēņošanu, kā arī ēdamo sēņu atšķiršanu no indīgajām, piemēram:

*Ja sēni ēd tārpi, tad tā ir ēdama;

 *Ja sēnei ir kātiņš ar "gredzentiņu", tad tā ir indīga;

*Ja maiga garša, tad tā ir ēdamā sēne, ja rūgta, tad indīga;

*Ja sēne maina krāsu, tad tā ir indīga.

I. Dāniele stāsta, ka sēnes jāmācās atšķirt pamazām. Viņa aicina fotografēt sēnes, nākt pie Dabas Muzeja speciālistiem uz konsultācijām, mācīties no pieredzējušākiem sēņotājiem vai arī iet uz speciāli rīkotiem semināriem.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) informē, ka šogad bijuši vien daži gadījumi, kad mediķi izsaukti, jo radušās aizdomas par saindēšanos ar pavasara sēnēm. Šāda veida izsaukumi gan netiek saņemti daudz- gada laikā tas notiek tikai aptuveni 20 reizes, taču saindēšanās gadījumā var tikt nodarīti nopietni bojājumi iekšējiem orgāniem.

NMPD padomi, kā izsargāties no saindēšanās ar sēnēm:

* Mežā lasiet tikai tās sēnes, kuras pazīstat. Arī pērkot sēnes tirgū vai veikalā, izvēlieties tikai tās sēnes, kuras jums labi zināmas. Ja piedāvātās sēnes labi nepazīstat, nepaļaujaties tikai uz pārdevēja ieteikumiem vien.

* Uzturā nekad nelietojiet vecas, pāraugušas un bojātas sēnes. Saindēšanās var notikt ne tikai ar indīgām sēnēm, bet arī ar ēdamām sēnēm, kas ir sabojājušās vai nepareizi sagatavotas (nenovārītas vai novārītas par maz). Svarīgi ievērot sēņu apstrādes ilgumu un veidu.

*Sēnes jālasa grozos, lai tās nesakarstu, nesaspiestos, tām varētu piekļūt gaiss. Sēnes, kuras tiek lasītas un uzglabātas plastmasas traukos un polietilēna maisiņos ātri bojājas.

* Nelasiet sēnes autoceļu, dzelzceļu, izgāztuvju un rūpnīcu tuvumā, kur ir paaugstināts gaisa piesārņojums.

* Pārnesot sēnes mājās, nekavējoties tās apstrādājiet. Kavēšanās un sēņu ilgāka uzglabāšana, tās neapstrādājot, var izraisīt saindēšanos pat ar ēdamām sēnēm.

* Sēnes nedrīkst lietot kopā ar alkoholu, jo alkohols pastiprina toksisko vielu iedarbību. Alkohols vēl papildus rada smaguma sajūtu un var apgrūtināt palīdzības sniegšanu, ja tāda nepieciešama.

* Sēnes nedrīkst pārēsties, jo tā ir smaga un grūtāk sagremojama barība. Nav ieteicams tās ēst pirms gulētiešanas.

Kādi simptomi liecina par saindēšanos:

* Pirmie saindēšanās simptomi var parādīties 1-2 stundu laikā pēc sēņu ēšanas, bet dažkārt tie var parādīties arī vēlāk.

* Simptomi var būt dažādi, atkarībā no saindēšanās smaguma.

* Ļoti bieži pirmās pazīmes ir: vemšana, vājums, svīšana un sāpes vēderā.