Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Svarīgi mediķu ieteikumi svētku brīvdienām

© NMPD

Ņemot vērā iepriekšējo gadu traumu gadījumus, svinot vasaras saulgriežus, Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta mediķi atgādina par piesardzību.

Dodoties svinēt svētkus pie dabas vai lauku mājās/vasarnīcās – noskaidro savu atrašanās vietu.Tādējādi vajadzības gadījumā, izsaucot operatīvos dienestus, spēsi precīzi izstāstīt, kur atrodies, kā arī palīdzēsi NMP dienesta mediķiem veiksmīgāk atrast izsaukuma vietu.

Pārliecinieties, vai Tavs mobilais tālrunis nodrošina GPS funkciju – ja tāda ir, nosauciet ”113” dispečeram tālrunī atrodamās GPS koordinātes, kas ļaus negadījuma vietu noteikt ātrāk un precīzāk. Viedtālruņu īpašniekiem iesakām savos telefonos lejuplādēt mobilo lietotni HealthPoint. Līdz ar zvanu uz ”113”, caur to tiek nosūtītas izsaucēja atrašanās vietas GPS koordinātes.

Ievēro degmaisījumu lietošanas norādījumus. Aizdedzinot ugunskuru, nelej tajā benzīnu vai citus degmaisījumus, kas var strauji uzliesmot un radīt plašus un smagus apdegumus. Pārliecinies, lai degmaisījuma pudeles nebūtu pieejamas bērniem!

Sargies ugunskura tuvumā. Esi piesardzīgs lecot pār ugunskuru - iekrītot var gūt smagus apdegumus. Ja aizdedzies apģērbs, liesma jānodzēš un apdegušo vietu nekavējoties dzesē ar vēsu ūdeni. Ja gūtais apdegums ir lielāks par cietušā plaukstu vai apdegusi seja, jāzvana neatliekamajai medicīniskajai palīdzībai uz ārkārtas tālruni 113. Uzmani arī bērnus ugunskura un grila tuvumā – nereti bērni gūst apdegumus, piespiežot plaukstas pie karsta grila vai iekāpjot oglēs.

Uzmanies pie ūdenstilpnēm. Svētku svinēšanās laikā esi piesardzīgs, dodoties peldēt. Peldvietā nelec ūdenī no augstuma ne uz galvas, ne uz kājām. Neej peldēties naktī, īpaši nezināmās peldvietās, kā arī nepeldi viens pats. Neej ūdenī alkohola reibumā. Ūdenskrātuvju tuvumā ne mirkli neatstāj bez uzraudzības bērnus!

NMP dienesta mediķi atgādina – ja notikusi nelaime un gūta smaga trauma vai pēkšņi pasliktinājies veselības stāvoklis apdraudot dzīvību, neatliekamo medicīnisko palīdzību var izsaukt zvanot uz ārkārtas tālruni 113. Savukārt, ja nepieciešama konsultācija vieglāku traumu vai saslimšanu gadījumos, mediķa padomu varēsi saņemt zvanot uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001, kas brīvdienās un svētku dienās strādās visu diennakti.