Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Brocēnu dome: Informācija par zagšanu pašvaldībā nav apstiprinājusies

© Publicitātes foto

Informāciju par iespējamo pašvaldības naudas piesavināšanos tiesībsargājošās iestādes Brocēnu novada pašvaldībai līdz šim nav apstiprinājušas, norādīts Brocēnu novada pašvaldības paziņojumā, kas publicēts pašvaldības mājaslapā.

Kā iepriekš ziņoja Latvijas Televīzijas raidījums "de facto", vismaz 39 Brocēnu novada domes darbinieki ilgstoši, iespējams, piesavinājušies pašvaldības naudu vairāk nekā 100 000 eiro apmērā.

"Domājot par Brocēnu novada iedzīvotajiem un darbiniekiem, kuri ikdienā dara daudz, lai Brocēnu novads attīstītos, un cītīgi pilda savus amata pienākumus, vēlamies reaģēt uz informāciju, kura tik skaļi izskanējusi plašsaziņas līdzekļos. Lai arī sižetā par to, ka Brocēnu domes darbinieki zaguši naudu, iestarpināts vārds "iespējams", tomēr viss sižets veidots provokatīvi un balstīts uz pieņēmumiem, nevis pārbaudītiem faktiem. Diezgan veiksmīgi nevienā sižetā un rakstā netiek minēti fakti, ka tieši šī brīža priekšsēdētājas vadības komanda ir reaģējusi uz nepilnībām grāmatvedības darbā un sākusi pašvaldības darbības sistēmas sakārtošanas procesus," teikts Brocēnu novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciālistes Ilzes Barones sagatavotajā paziņojumā.

"Vēlamies norādīt, ka informāciju par iespējamo zagšanu pašvaldībai līdz šim brīdim vēl nav apstiprinājusi ne Valsts kontrole, ne Valsts policija," uzsvērts pašvaldības paziņojumā.

Pašvaldība aicina iedzīvotājus nesatraukties par informāciju, kas "tiek pasniegta plašā diapazonā bez nekādiem tiesībsargājošo iestāžu apstiprinātiem faktiem". Tāpat pašvaldība sola sniegt saviem iedzīvotājiem visu informāciju par jaunatklātiem apstākļiem un tās darbību esošā stāvokļa sakārtošanā un uzlabošanā.

Brocēnu novada domes priekšsēdētājas Solvitas Dūklavas (Latvijas Zaļā partija) komentāru aģentūrai LETA pagaidām nav izdevies iegūt.

Kā vēstīja raidījums "de facto", par atklāto, iespējams, noziedzīgo rīcību laika periodā no 2009. līdz 2015.gadam Valsts kontrole (VK) informējusi Ģenerālprokuratūru.

Pašvaldības nauda bez jebkāda pamatojuma dota visdažādākajos amatos strādājošajiem. "de facto" rīcībā esošā informācija liecina, ka vismaz 39 darbiniekiem nepilnu sešu gadu laikā pārskaitīti kopumā vairāk nekā 100 000 eiro, bet gandrīz puse no šīs summas - vismaz 48 000 eiro - pašvaldības galvenajai grāmatvedei Guntai Biljardei.

Naudas ņēmēji apgalvo, ka lūguši aizdevumus, un daļēji tie jau ir atmaksāti, taču pašvaldībai nav tiesības tādus izsniegt. Turklāt nauda pārskaitījumi slēpti zem vārdiem "darba alga", "darba algas avanss", "saimnieciskajiem darījumiem".

Aizdomās turētās personas statuss kādai no personām pagaidām nav piemērots, informēja "de facto".