Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

"Laima" pati vairs nemals kakao pupiņas; iepirks gatavu kakao masu

Kakao pupiņas vēl šobrīd Laimā apstrādā pēc tās pašas metodes, ko 1870. gadā ieviesa uzņēmuma dibinātājs Teodors Rigerts. Lai arī šis process pastāvīgi ticis modernizēts un uzlabots, senā prasme ir saglabāta. Vismaz vēl šobrīd © F64

NP Food uzņēmums Laima vēl šobrīd ir viens no retajiem pasaulē, kurā šokolāde tiek gatavota no kakao pupiņām. Aptuveni 80% šokolādes ražotāju jau ir izvēlējušies vienkāršāku veidu, proti, ražot to no kakao masas. Arī Laima pēc pāris mēnešiem atteiksies no kakao pupiņu pārstrādes un iepirks jau gatavu kakao masu.

NP Foods valdes priekšsēdētājs Eriks Smits-Hansens uzsvēra, ka, pārejot no kakao pupiņu pārstrādes uz kakao masu, šokolādes gatavošanas recepte netiks mainīta un arī šokolādes garša paliks līdzšinējā. Patērētāji, visticamāk, pat nesajutīs atšķirību. Turklāt, iepērkot kakao masu, nevis pārstrādājot kakao pupiņas uz vietas ražotnē, uzņēmumam būs vieglāk nodrošināt identisku galarezultātu.

«Kakao pupiņu raža un kvalitāte, tāpat kā ikvienam augam, gadu no gada mēdz atšķirties. Ir labāki gadi un sliktāki, taču mums kā uzņēmumam ir jānodrošina nemainīgi augsta kvalitāte neatkarīgi no tā, vai kakao audzēšanas zemēs bijis ražas vai neražas gads. Izmantojot jau gatavu kakao masu, nemainīgi augstu kvalitāti ir vieglāk nodrošināt. Šobrīd notiek sarunas ar potenciālajiem kakao masas piegādātājiem, un mūsu tehnologi konsultē kakao masas ražotāju tehnologus, lai mēs saņemtu tieši tādu pašu kakao masu, kādu iegūstam Laimā,» sacīja E. Smits ansens. Kakao masas iegūšana no kakao pupiņām ir visai sarežģīta un laikietilpīga. Sākumā pupiņas tiek attīrītas, tad grauzdētas, atkal attīrītas no čaumalām, sasmalcinātas, maltas un presētas.

Kakao pupiņu izmantošanas pārtraukšana nav vienīgās izmaiņas uzņēmumā. Norvēģijas koncernam Orkla iegādājoties NP Foods, gaidāmas pārmaiņas arī uzņēmumu struktūrā. Sākot ar 1. oktobri, NP Foods pārņems Kalev konfekšu un cepumu izplatīšanu, Spilva pārņems uzņēmuma Gutta vadību, ražotni un produktu portfeli. Savukārt čipsu ražotājs Latfood tiks pievienots NP Foods.

E. Smits-Hansens uzsvēra, ka plānotās izmaiņas uzņēmumu struktūrā, kā arī kakao pupiņu aizvietošana ar kakao masu izmaiņas šokolādes cenās neradīs. Vienlaikus viņš gan atgādināja, ka kakao pupiņu cena pasaules biržās ir pieaugusi un šo procesu uzņēmums ietekmēt nevar. Ja cenu kāpums neapstāsies, tas, iespējams, varētu likt pārskatīt arī galaproduktu cenas.