Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

SKANDĀLS: Atlaiž Latvijas avīzes dibinātāju Krustiņu

Voldemāra Krustiņa amata nosaukums šobrīd ir redakcijas padomes priekšsēdētājs, taču realitātē viņš ir kaut kas daudz vairāk © LA

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece pārmet Latvijas Avīzes īpašniekiem apdraudējumu vārda brīvības un žurnālistikas pamatprincipiem, savukārt Latvijas Avīzes īpašnieki pārmet I. Mūrniecei politiska spiediena izdarīšanu uz neatkarīgu mediju. Stāsts ir par laikraksta dibinātāja Voldemāra Krustiņa iespējamo atbrīvošanu – it kā viņa atšķirīgo uzskatu dēļ valsts prezidenta vēlēšanu kontekstā.

Konflikta fabula ir šāda – laikrakstam ir draudzīgāka attieksme pret nacionāļu virzīto prezidenta amata kandidātu Egilu Levitu un noraidošāka pret zaļzemnieku Raimondu Vējoni (vismaz tā bija līdz intervijai vakardienas numurā). Taču R. Vējoni atbalsta arī Vienotības līdere Solvita Āboltiņa, un laikraksta īpašnieki vēlas atbalstīt viņas izvēli. Vadības neapmierinātība ar laikraksta politisko ievirzi briedusi jau ilgāku laiku, jo nacionāli konservatīvā nostāja, kas robežojas ar rusofobiju, no biznesa viedokļa nav ilgtspējīgs risinājums. Prezidenta vēlēšanas un Voldemāra Krustiņa pēdējā replika šai sakarā «Spilgtos norok… Vai izvirzīs Bērziņu III? Vai Ulmani III?» bija pēdējais piliens, un tagad pieprasīta laikraksta dibinātāja galva. Tā runā...

Tehniski V. Krustiņa amata nosaukums šobrīd ir redakcijas padomes priekšsēdētājs, taču realitātē viņš ir kaut kas daudz vairāk. Izveidojis un gadiem ilgi vadījis šo avīzi. Diktējis tās redakcionālo politiku. Savos 83 gados viņš joprojām ir jaudīgs vīrs, kuru respektē un no kura baidās. Nevis viņš iet intervēt amatpersonas, bet amatpersonas nāk pie viņa. «Latviešu žurnālistikas dzīvā leģenda pusgadsimta garumā,» Neatkarīgajai viņu raksturo bijušais uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Viesturs Serdāns. Arī viņš pēc 25 gadu darba laikraksta vadībā aizgāja. Oficiāli – lai pievērstos viesmīlības biznesam, neoficiāli – jo bijušas domstarpības ar augstāku priekšniecību, bet oponents tas pats, kas V. Krustiņa gadījumā: uzņēmuma a/s Lauku Avīze padomes priekšsēdētājs Olafs Berķis. Par konfliktu ar V. Krustiņu O. Berķis plašākus komentārus nevēlas sniegt, «vēl jo vairāk konkurējošam medijam», toties par Saeimas priekšsēdētājas I. Mūrnieces iejaukšanos gan: «Mūrniece pati izdara politisku spiedienu uz mediju! Tā ir vienīgi laikraksta īpašnieku un valdes darīšana, kā organizēt darbu!»

I. Mūrniece ziņu aģentūrām par Krustiņa atstādināšanu izteicās šādi: «Valsts prezidenta vēlēšanas Latvijā ir aptumšojis sen nepieredzēts apdraudējums vārda brīvības un žurnālistikas pamatprincipiem.» Saeimas spīkere tik emocionāli reaģējusi, jo pati 16 gadus nostrādājusi šai izdevumā, var teikt, bijusi V. Krustiņa skolniece. Tomēr ne jau viņai tāpēc ir kādas tiesības regulēt laikraksta politiku. Tādas tiesības ir vienīgi īpašnieku ieceltai vadībai. Kā skaidro Latvijas Žurnālistu savienības vadītājs Juris Paiders: «Latvijas Avīze ir komercsabiedrība, un īpašnieki drīkst pēc saviem ieskatiem mainīt tās vadību, noteikt uzņēmuma virzību un arī redakcionālo politiku. Protams, respektējot un ievērojot likumus.» Juridiski V. Krustiņš jau 14 gadus ir pensijā, taču viņa autoritāte uzņēmumā esot daudz lielāka un ietekmīgāka par ieņemamo amatu nosaukumiem. Iespējams, tieši šis apstāklis ir konflikta pamatā. Drukātie mediji dzīvo sarežģītu pārmaiņu laikā, vecā auditorija pamazām aiziet, bet ar jauno jārunā citādi. Taču pārmaiņas nav iespējamas, ja tām tiek traucēts no iekšienes.

V. Krustiņš nosūtījis vēstuli uzņēmuma padomei, kurā norādījis uz nesaskaņām starp viņu un uzņēmuma vadību, raksta LETA: «Sakarā ar to, ka starp Lauku Avīzes izdevniecības pašreizējiem īpašniekiem un viņu pārstāvošo uzņēmuma padomi (priekšsēdētājs Olafs Berķis) un mani kā redakcijas padomes priekšsēdētāju ir izveidojušies pilnīgi savstarpēji izslēdzoši uzskati un prakse par vārda un preses brīvības mūsdienīgo saturu un redakcionālas patstāvības izpratni, man ir paziņots par līdzšinējās sadarbības vienpusēju pārtraukšanu tūlīt un nekavējoties. Šo paziņojumu nevaru uzskatīt par pierastu politiska spiediena izpausmi prezidenta pirmsvēlēšanu cīņu laikā.»

Tomēr uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Guntars Kļavinskis norāda, ka nekādi lēmumi vēl nav pieņemti. Valdes sēde paredzēta piektdien. Laikraksts ieinteresēts turpināt sadarbību ar V. Krustiņu, jautājums vien – kādā formā. Baumām par galvenās redaktores Lindas Rasas un viņa paša iecerēto atbrīvošanu G. Kļavinskis nezinot pamatu. Tāpat nav plānots būtiski mainīt avīzes redakcionālo politiku un teikums līdzās avīzes nosaukumam – nacionāli konservatīvs dienas laikraksts – nekur nepazudīšot.