Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Brīdina par lidmašīnu un helikopteru pārvietošanos Latvijā

© Publicitātes foto

Jūnijā starptautisko militāro mācību "Saber Strike" laikā pa Latvijas autoceļiem pārvietosies militārā tehnika, bet gaisa telpā lidos militārās lidmašīnas un helikopteri, informēja Aizsardzības ministrijā.

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) pārstāvji uzsver, ka Latvijas gaisa telpā militāro gaisa kuģu lidojumi notiek tikai normatīvajos aktos noteiktajā augstumā un ātrumā, līdz ar to radītais troksnis ir īslaicīgs un nenodara kaitējumu cilvēkam un īpašumam. Iespēju robežās operatīvā informācija par lidojumiem būs pieejama NBS profilā sociālajā tīkla "Twitter".

Iedzīvotāji tiek aicināti neuztraukties, redzot arī karavīru pārvietošanos ārpus militārajiem poligoniem un vienību izvietojumiem, tehnikas un cita veida aprīkojuma izvēršanu un pozīciju ieņemšanu dažādās valsts vietās.

Ādažu poligonā un tam pieguļošajā teritorijā norisināsies mācību lauka taktiskais vingrinājums, kurā piedalīsies vairāk nekā 1000 karavīru no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, kā arī ASV, Lielbritānijas un Somijas. Šī vingrinājuma laikā notiks Baltijas bataljona nacionālā līmeņa sertificēšana dalībai NATO Reaģēšanas spēkos.

NBS atvainojas par sagādātajām neērtībām un lūdz ar izpratni izturēties pret iespējamajiem satiksmes kustības īslaicīgiem apgrūtinājumiem, kas var rasties sakarā ar pastiprinātu militārās tehnikas pārvietošanos pa autoceļiem.

Jau ziņots, ka no 8. līdz 19.jūnijam Baltijas valstīs un Polijā norisināsies militārās mācības "Saber Strike", kurās piedalīsies vairāk nekā 6000 karavīru no Kanādas, Dānijas, Igaunijas, Somijas, Vācijas, Latvijas, Lietuvas, Norvēģijas, Polijas, Portugāles, Slovēnijas, Lielbritānijas un ASV.

"Saber Strike" ir ikgadējas ASV vadītas apvienotās sauszemes un gaisa spēku mācības, kas tiek organizētas jau kopš 2010.gada. Tās ir iekļautas arī NATO vadīto mācību sērijā "Allied Shield". Mācību uzņemošā valsts šogad ir Lietuva.

Mācību uzdevums ir uzlabot sadarbību un dalībvalstu spējas reaģēt uz mūsdienu izaicinājumiem, tostarp krīzes situācijām. Tās veicinās reģionālo stabilitāti, drošību un uzticamību, kā arī stiprinās partneru kaujas spējas, vienlaikus uzlabojot sabiedroto savstarpējo savietojamību.

Mācību komandpunkta vingrinājums norisināsies Lietuvā, savukārt lauka taktiskais vingrinājums - poligonos Lietuvā, Latvijā un Polijā. ASV Gaisa spēki sniegs tuvā gaisa atbalstu sauszemes vienībām.