Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Rimšēvičs: Jāatsakās no IIN samazināšanas

© Publicitātes foto

No iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) samazināšanas ir jāatsakās, šorīt LTV raidījumā "Rīta Panorāma" teica Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Viņš skaidroja, ka tas jādara budžeta stabilitātes dēļ. "Ņemot vērā lielo ministriju vēlmju sarakstu, nevar atteikties no budžeta ieņēmumiem."

Svarīgākais jautājums, pie kā valdībai un Saeimai būtu jāstrādā, ir radīt tādus apstākļus, lai uzņēmumi varētu vairāk nopelnīt un būtu konkurētspējīgāki, klāstīja Latvijas Bankas prezidents.

"Uzņēmumiem jārada labvēlīgāki spēles noteikumi, nevis jācenšas nodokļi paņemt vēl no tā mazumiņa peļņas, kas ir palicis. Tad vai nu uzņēmumiem ir jāpārceļ ražošana ārpus Latvijas, vai arī jābeidz pastāvēt."

Rimšēvičs uzskata, ka Latvijas konkurētspējīgas ekonomikas vislielākā problēma ir izglītības sistēma. "Mums nekas nav iesēts, lai nauda nākotnē būtu," tēlaini salīdzināja Latvijas Bankas prezidents. Skolēniem nav eksāmena ekonomikā, nav obligāti gala pārbaudes darbi fizikā un ķīmijā.

Kā ziņots, Finanšu ministrija paziņojusi, ka 2016.gada budžeta sagatavošanā būs jāveic konsolidācija 0,3% no iekšzemes kopprodukta (IKP) apmērā.

Gan Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V), gan finanšu ministrs Jānis Reirs (V) ir vairākkārt apšaubījuši iespēju samazināt IIN likmi par vienu procentpunktu 2016.gadā - no 23% līdz 22%, kā plānots.

Savukārt uzņēmēji par šādu likuma nepildīšanu ir sašutuši - Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) uzskata, ka valdības iecere nesamazināt IIN līdz 22%, kā tas bija noteikts ar likumu, ir klaja atkāpšanās no saistībām, līdz ar to uzņēmēji nekavējoties aicina valdību uz dialogu par izveidojušos situāciju un turpmāko nodokļu politiku.