Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Lielākajā daļā solāriju atklāti pārkāpumi

© Google

Veselības inspekcija no pērn pārbaudītajām 212 solāriju studijām pārkāpumus atklājusi lielākajā daļā solāriju. Tajos netiek veikti ieraksti par solāriju iekārtu lampu maiņu, par to nolietojuma pakāpi, solārija iekārtas radītais starojuma līmenis pārsniedz normas, solārija personālam nav atbilstošas izglītības – tie ir tikai daži no konstatētajiem pārkāpumiem.

Veselības inspekcija (VI) Latvijā uzrauga solāriju studijas un citas iestādes, kur tiek piedāvāts solārija pakalpojums. Kopumā VI uzraudzībā ir 156 solāriju studijas un 577 citi objekti, kuros solārija pakalpojums tiek piedāvāts kā blakus pakalpojums (tie ir skaistumkopšanas saloni, sporta klubi, viesnīcas). 2014. gadā solārijos tika veiktas 212 plānveida kontroles un dažādi pārkāpumi tika konstatēti vairumā solāriju jeb 166 iestādēs. «Visbiežāk solārijos nav veikti ieraksti par solāriju iekārtu lampu maiņu, par to nolietojuma pakāpi, solārija iekārtas radītais maksimālais efektīvais ultravioletais starojuma līmenis pārsniedz pieļaujamās normas, solārija personālam nav medicīniskās izglītības vai apliecības par mācību kursu noklausīšanos vai ir beidzies apliecības termiņš,» stāsta VI speciāliste Agnese Gusarova. Tāpat solāriju darbinieki nevar uzrādīt solārija iekārtas lampu ražotāja atbilstības deklarāciju, nav izstrādāti telpu un iekārtu tīrīšanas un dezinfekcijas plāni vai to vispār nav. Inspektoriem arī nav iespēju pārliecināties, vai cilvēkiem, kuri strādā solārijos, ir medicīniskās grāmatiņas. Saistībā ar būtisku neatbilstību – solārija iekārtu lampu ultravioletā starojuma pārsniegumu – pērn pieņemti trīs lēmumi par nedroša solārija pakalpojuma sniegšanas pārtraukšanu.

Tomēr, lai arī būtiski pārkāpumi arvien tiek konstatēti, salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem pērn ir uzlabojusies vairāku prasību izpilde, piemēram, samazinājušies pārkāpumi saistībā ar tīrīšanas un dezinfekcijas plāna izstrādi, ar jebkurām solārija iekārtas tehniskajām pārbaudēm un lampu maiņu.

Ņemot vērā augsto saslimstību ar melanomu pēdējo gadu laikā, VI aicina iedzīvotājus neizturēties vieglprātīgi pret savu veselību un, ja tomēr cilvēki izvēlas apmeklēt solāriju, ievērot mērenību un piesardzību. Sauļojoties ir jālieto aizsargbrilles acu aizsardzībai pret ultravioleto starojumu un jāapsedz jutīgās ķermeņa daļas. Apmeklējot solāriju, personālam pirms pakalpojuma sniegšanas jāinformē jūs par riskiem veselībai un drošības noteikumiem, lietojot solāriju. Personāla pienākums ir arī novērtēt cilvēka ādas stāvokļa atbilstību pakalpojuma saņemšanai un sniegt konsultāciju par piemērotāko sauļošanās režīmu konkrētam ādas tipam. Solārijus ir aizliegts apmeklēt nepilngadīgām personām – šajā gadījumā solārija pakalpojumu var saņemt, tikai uzrādot ģimenes ārsta vai dermatologa izziņu. Solārija iekārtas nedrīkst lietot arī personas ar dabīgi rudiem matiem, ar ādas problēmām (pigmenta plankumi, neparasti bāli plankumi), personas ar jutīgu ādu. Starp solārija apmeklējuma seansiem ir jāievēro vismaz 48 stundas garš pārtraukums. Solārija apmeklētājiem ir arī tiesības prasīt uzrādīt datus par iekārtu lampu maiņu un to nolietojuma pakāpi un dokumentālu apliecinājumu par iekārtas maksimālo efektīvo starojuma līmeni (tas nedrīkst pārsniegt 0,3 w/m2). VI mājaslapā ir pieejams nedrošu solāriju pakalpojumu sniedzēju saraksts (www.vi.gov.lv).