Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Smagi slimie bērni cer uz ziedotājiem

Māsas un brāļa – Ērikas un Daiņa Skrinu – rehabilitācijai gadā nepieciešami 7809 eiro. Viņi ir vieni no tiem, kuriem palīdz Bērnu paliatīvās aprūpes biedrība, jo tētis ģimenē ir vienīgais pelnītājs, tāpēc ka mamma ir kopā ar bērniem. daudzi tūkstoši eiro ģimenei ir ļoti liela summa. Ērika un Dainis nepadodas – šogad māsas un brāļa darinātās rotaslietas pārdotas izsolē, lai sagādātu naudu abu bērnu rehabilitācijai. ar izsolē sapelnīto bija par maz, nācās piemaksāt. Uz izstādes atklāšanu Rīgā dainis atbrauca kopā ar mammu, bet Ērika bija sasirgusi un pasākumu vēroja caur skaipu – ar gādīgā brāļuka palīdzību © F64

Tikai 10 000 eiro gadā, lai smagi slimiem bērniem varētu nodrošināt aprūpi mājās. Valsts savā budžetā šādu summu nespēj sagrabināt, tāpēc Bērnu paliatīvās aprūpes biedrība apelē pie sabiedrības līdzjūtības un sapratnes.

Līdz šim labdarības akcijā Uzzied eņģeļu koks saziedots 3119,81 eiro. «Jā, tie nav astronomiski cipari. Tomēr akcijā savākta trešā daļa no tā, kas mums vajadzīgs visam gadam,» saka biedrības labdarības projektu koordinatore Vineta Grigāne-Drande. Pēc desmit gadu ilgas cīņas kopš šī gada medicīnisko uzturu kompensē valsts, bet tas, protams, nav viss, kas vajadzīgs šiem bērniem.

Pašlaik ir noslēgušies akcijas nozīmīgākie pasākumi – stādu izplatīšana pret ziedojumiem dažādās tirdzniecības vietās, labdarības izsole un koncerts, un ziedojumu vākšana smagi slimu bērnu aprūpei mājās šīs akcijas ietvaros turpināsies vēl dažas dienas – līdz 1. jūnijam darbosies arī ziedojumu tālrunis 90006588.

V. Grigāne-Drande stāsta, ka par bērnu paliatīvo aprūpi joprojām ir daudz stereotipu. Pirmām kārtām tā nav salīdzināma ar pieaugušo paliatīvo aprūpi. Bērniem slimību loks ir ļoti plašs, un nereti viņiem īpaša aprūpe vajadzīga vairāk nekā desmit gadus. Vēlāk, kad paaugas, visiem vairs nevajag aprūpi kā pacientiem, bet lai līdz tam nonāktu, nepieciešams atbalsts. Un bez naudas iztikt nevar. Piemēram, arī tagad – no šajā akcijā iegūtajiem līdzekļiem atbalstīs kādu puisēnu, kuram jānopērk pretizgulējumu matracis.

Akcija notiek jau otro gadu. Iegūtie līdzekļi tiks izmantoti, lai segtu ceļa izdevumus un nodrošinātu speciālistu pieejamību visu diennakti mājās. Biedrības vadītāja Anda Jansone norāda, ģimenes un speciālistu aprūpē mājās ir bērni ar smagām onkoloģiskām, ģenētiskām un neiroloģiskām slimībām, šiem mazuļiem pat vienkāršas iesnas var izraisīt smagas komplikācijas, taču viņi vēlas dzīvot kopā ar sev tuvajiem cilvēkiem. Nereti ārpus Rīgas ģimenes ārsti pat nav redzējuši tik smagus pacientus, tāpēc speciālistu vizītes ir svarīgas. «Var jau teikt, ka 3000 eiro ir maza summa, bet mums tā ir nauda, par ko visu gadu nopirkt degvielu,» papildina V. Grigāne-Drande. Piemēram, Rīgas pašvaldība palīdz šādām ģimenēm, tomēr transporta izdevumus nesedz. Ar katru gadu smagi slimu bērnu skaits kļūst lielāks, tāpēc biedrībai regulāri jārīko akcijas.

Bērnu paliatīvās aprūpes biedrība jau 16 gadus sadarbībā ar Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Paliatīvās aprūpes dienestu nodrošina visaptverošu aprūpi mājās ģimenēm, kuru atvases sadzīvo ar neizārstējamas slimības uzliktajiem ierobežojumiem. Ar šiem pacientiem strādā ārsti, medmāsas, kapelāne, psihologi, psihoterapeiti, sociālais darbinieks. Biedrības paspārnē ir aptuveni 160 ģimenes.

KĀ ZIEDOT

  • Bērnu paliatīvās aprūpes biedrības aprūpē esošajām 160 ģimenēm var ziedot, pārskaitot naudu uz Bērnu paliatīvās aprūpes biedrības ziedojumu kontu SIA Swedbank: LV89HABA0551031987269, reģ. Nr. 40008033071.
  • Līdz 1. jūnijam – zvanot uz ziedojumu tālruni 90006588 (1 zvans=1,42 eiro ziedojums).

Bērnu paliatīvās aprūpes komandas vidējās transporta izmaksas

Pilsēta     Eiro

Rīga*          5

Pierīga      10

Dobele       20

Aizpute       40

Alūksne      50

Daugavpils  55

*Rīgas pašvaldība no biedrības pērk aprūpes pakalpojumu, bet neapmaksā transporta izdevumus mājas vizītēm.

Avots: Bērnu paliatīvās aprūpes biedrība