Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Piebalgs: Bēgļu kvotas ir pret valstu solidaritāti

© F64

Obligāto bēgļu kvotu noteikšana ir pret valstu solidaritāti, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" teica Valsts prezidenta padomnieks un bijušais Eiropas Savienības komisārs Andris Piebalgs.

Viņš atzina, ka Latvijai jārīkojas solidāri, bet tas jādara brīvprātīgi, nevis nosakot obligātas bēgļu uzņemšanas kvotas.

To, ka Latvija spēj būt solidāra, apliecina mūsu valsts rīcība, skaidroja Piebalgs. Piemēram, Latvija nosūtīja savus karavīrus dienēt Āfrikā, kur nebija ne vāciešu, ne citu atsevišķu valstu karavīru, kuras Latvijai tagad pārmetot solidaritātes trūkumu.

Piebalgs uzsvēra, ka kvotas šajā jautājumā nav pieņemamas.

Kā ziņots, ar priekšlikumu noteikt bēgļu kvotas Eiropas Savienība (ES) nāca klajā, lai risinātu nepieredzētā Ziemeļāfrikas un Tuvo Austrumu bēgļu pieplūduma problēmu.

Par bēgļu kvotām ES līderi lems samitā jūnijā.

Atbilstoši Eiropas Komisijas ierosinātajam bēgļu kvotu projektam Latvijai būtu jāuzņem 220 bēgļi, kuri patlaban atrodas ārpus ES.

Saskaņā ar Starptautiskās Migrācijas organizācijas datiem šogad Vidusjūru šķērsojuši jau 34 000 nelegālo imigrantu, no kuriem 1770 noslīka vai pazuda bez vēsts.

Pagājušajā gadā organizācija ziņoja par 3300 nāves gadījumiem.

Lai cīnītos pret masu nelegālo imigrāciju, ES vēlas arī pārtvert cilvēku kontrabandistu laivas Lībijas ūdeņos, pirms tās nonāk Eiropas jurisdikcijā. Tam nepieciešams ANO akcepts.