Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Latvenergo emitētās zaļās obligācijas ieguldīs videi draudzīgos projektos

Apvieno spēkus: no ekonomikas ministres Danas Reiznieces-Ozolas pa kreisi Latvenergo prezidents Āris Žīgurs, pa labi – SEB bankas prezidents Ainārs Ozols © Arnis Kluinis

Aizņemtā kapitāla piesaistes plānā a/s Latvenergo šogad iecerējusi veikt obligāciju emisiju līdz 100 miljonu eiro apmērā, ieguldot līdzekļus videi draudzīgu projektu īstenošanā Latvenergo kapitālieguldījumu programmas gaitā, šodien medijus informēja uzņēmuma pārstāvji.

Latvenergo valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs stāstīja, ka uzņēmuma kapitālieguldījumu programmas gaitā ir paredzēta vairāku zaļai domāšanai atbilstošu projektu īstenošana, kā arī vērtspapīru tirgū ir novērojams investoru pieprasījums pēc ieguldījumiem šādos projektos, tāpēc Latvenergo pieņēma lēmumu emitēt zaļās obligācijas. Zaļo obligāciju pamatprasība ir emisijas procesā iegūtos līdzekļus izmantot vienīgi zaļajai domāšanai atbilstošos projektos, kas saistīti ar atjaunojamiem enerģijas avotiem, enerģijas efektivitātes uzlabošanu, ilgtspējīgu vidi utt.

Zaļās obligācijas Latvenergo ļaus īstenot darbību vairākās jomās – atjaunojamajā enerģijā, energoefektivitātē, vides aizsardzībā un ilgtspējīgas vides sekmēšanā. «Zaļās obligācijas uzņēmumam ļaus īstenot projektus, piemēram, hidroelektrostaciju (HES) atjaunošanā. Līdz 2020. gadam plānota 11 hidroagregātu nomaiņa, kas kļūs efektīvāki un ļaus saražot par 2–4% vairāk elektroenerģijas. Tāpat plānoti biodaudzveidības aizsardzības projekti, piemēram, balto stārķu un zivju resursu aizsardzībai,» teica Ā. Žīgurs.

Zaļo obligāciju koncepts ir radies samērā nesen pēc investoru pieprasījuma un centieniem sniegt ieguldījumus vides saglabāšanas un uzlabošanas jomā. SEB bankas vadītājs Ainārs Ozols, kura pārstāvētā banka pildīs Latvenergo vērtspapīru emisijas organizētāja un aģenta funkcijas, atzina, ka zaļās obligācijas sniedz labu iespēju finansēt atbildīgus uzņēmumus, kā arī sabiedrībai un videi vajadzīgus projektus.

«SEB banka kopā ar Pasaules banku 2007. gadā izstrādāja zaļo obligāciju konceptu, un kopš tā brīža šo iespēju izmantojuši daudzi uzņēmumi ārvalstīs,» atzina A. Ozols.

Savukārt ekonomikas ministre Dana ReiznieceOzola (ZZS) uzsvēra, ka ar lēmumu otrreiz emitēt obligācijas Latvenergo rāda priekšzīmi pārējām valsts kapitālsabiedrībām.

«Latvenergo zaļo obligāciju emisija sniegs vairākus ieguvumus. Pirmkārt, privātpersonām būs iespējams ieguldīt Latvenergo vērtspapīros un pelnīt. Otrkārt, privātpersonas varēs veikt pirmo soli finanšu tirgos, jo ieguldījums klasiskajās obligācijās ir izdevīgāks nekā noguldījums bankā. Treškārt, vērtspapīru emisija uzlabos investīciju vidi Latvijā,» sacīja ministre.

Latvenergo vadītājs atturējās prognozēt, kad uzņēmums varētu sākt obligāciju emisiju, taču to plānots veikt šī gada laikā. Obligācijas plānots iekļaut Nasdaq Riga Baltijas Parāda vērtspapīru sarakstā.