Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Ievieš izmaiņas likumā, kas skar vīngliemežu biznesu

© www.pvg.edu.lv

Valsts ieņēmumu dienests (VID) informē, ka 2015.gada 3.jūnijā stājas spēkā likuma grozījumi, saskaņā ar kuriem gada apliekamajā ienākumā netiek ietverti un ar nodokli netiek aplikti ienākumi no nemedījamās sugas indivīda - parka vīngliemezis (Helix pomatia) - ieguves, ja tie nepārsniedz 3000 euro gadā.

2015.gada 30.aprīlī Saeimā pieņemts likums "Grozījumi likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli"". Tajā likuma norma, atbilstoši kurai gada apliekamajā ienākumā netiek ietverti un ar nodokli netiek aplikti ienākumi no maksātāja lauksaimnieciskās ražošanas un lauku tūrisma pakalpojumu sniegšanas, kā arī no sēņošanas, ogošanas, savvaļas ārstniecības augu un ziedu vākšanas, ja tie kopā nepārsniedz 3000 euro gadā, papildināta ar jaunu ienākuma veidu - ienākumu no nemedījamās sugas indivīda - parka vīngliemezis (Helix pomatia) - ieguves. Minētie likuma grozījumi stājas spēkā 2015.gada 3.jūnijā.

Likumā attiecībā uz fiziskās personas ienākumu ir ietverts pašdeklarēšanas princips un noteikts, ka fiziskā persona maksā nodokli rezumējošā kārtībā - atbilstoši gada ienākumu deklarācijā veiktajam aprēķinam. Tas nozīmē, ka persona var nereģistrēties kā saimnieciskās darbības veicēja, bet visa gada laikā pati veic gūto ienākumu uzskaiti. Tikai saņemot ar nodokli apliekamus ienākumus, kas pārsniedz 3000 euro gadā, persona reģistrējas VID kā saimnieciskās darbības veicēja, aprēķina un iemaksā budžetā nodokli, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju.

Gada ienākumu deklarācija saimnieciskās darbības veicējiem par 2015.gadā gūtajiem ienākumiem VID jāiesniedz laikā no 2016.gada 1.marta līdz 1.jūnijam.

Dabas velšu iepircējs (ienākuma izmaksātājs), tajā skaitā parka vīngliemežu uzpircējs, nodokli izmaksas vietā neietur, bet līdz taksācijas gadam sekojošā gada 1.februārim iesniedz VID paziņojumu par fiziskai personai izmaksātajām summām.

Jautājumu un neskaidrību gadījumā aicinām iedzīvotājus zvanīt uz VID informatīvo tālruni 67120000, izvēloties pirmo tēmu "Nodokļi", konsultēties ikvienā VID klientu apkalpošanas centrā vai arī iesūtīt savu jautājumu rakstiski, izmantojot iespēju VID mājaslapā "Uzdot jautājumu VID".