Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

UZMANĪBU: ASV veiks zemos lidojumus Latvijas gaisa telpā

© Scanpix

ASV militārās lidmašīnas - tanku iznīcinātāji "A-10 Thunderbolt" - jūnijā veiks zemos lidojumus Latvijas gaisa telpā. Tā būs pirmā reize, kad sabiedroto iznīcinātāji veiks zemos lidojumus ārpus Ādažu poligona gaisa telpas, liecina informācija Aizsardzības ministrijas izveidotajā portālā "sargs.lv".

Krievijas rīcība Ukrainā ir kardināli mainījusi drošības situāciju Eiropā un pasaulē, tāpēc Latvijai ir īpaši svarīgi stiprināt sadarbību ar NATO dalībvalstīm. Apliecinot NATO atbalstu, vairākas dalībvalstis ir nosūtījušas papildu lidaparātus patrulēšanai alianses gaisa telpā virs Baltijas valstīm, kā arī dalībai militārās mācībās.

Diskutējot par to, kā iespējami efektīvāk stiprināt Baltijas valstu drošību, ir skaidrs, ka viens no galvenajiem priekšnoteikumiem ir reāliem apstākļiem tuvi mācību vingrinājumi, tostarp arī ar dažāda veida militārajiem gaisa kuģiem.

Viens no mācību un vingrinājumu veidiem ir gaisa kuģu zemie lidojumi. Tie ir specifiski militāri taktiskie lidojumi, kuri ir nepieciešami, lai militāro gaisa kuģu piloti varētu uzturēt kvalifikāciju un atbilstošas spējas.

Jau pašreiz gaisa telpas patruļlidmašīnas veic lidojumus nelielā augstumā, lai veiktu to gaisa kuģu, kas pārkāpj lidojumu noteikumus, vizuālo identifikāciju. Tomēr šādu lidojumu, kas tiek uzskatīti par kaujas lidojumiem, veikšana var notikt pilnvērtīgi un droši tikai tad, ja iepriekš ir veikti treniņlidojumi, apzinot Latvijas dažādo vietu ģeogrāfiskās, reljefa, laikapstākļu un citas specifiskās īpatnības.

Baltijas valstu, tostarp Latvijas, gaisa telpā notiek regulāri treniņlidojumi kvalifikāciju saglabāšanai, bet līdz šim Latvijas gaisa telpā, izņemot gaisa telpu virs Ādažu poligona, nav notikuši zemie lidojumi. Šādi apmācību lidojumi tiek veikti arī citās NATO un ES dalībvalstīs, tostarp Lietuvā un Igaunijā, un tie tiek uzskatīti par ierastu praksi.

1.jūnijā stājas spēkā jauna zemo lidojumu sistēma, kas nosaka militāro gaisa kuģu zemo lidojumu veikšanu Latvijā.

Zemos lidojumus Latvijas gaisa telpā ir atļauts veikt tikai noteiktajās lidojumu zonās darbadienās diennakts gaišajā laikā no plkst.8 līdz plkst.18, nepārsniedzot trīs stundu ilgumu, un tie nedrīkst būt zemāki par 61 metru virs pārlidojamās virsmas, piemēram, virs sakaru torņa, un ne augstāki par 610 metriem virs pārlidojamās virsmas. Zemie lidojumi netiek veikti virs apdzīvotām vietām, kurās ir vairāk nekā 5000 iedzīvotāju, kā arī virs valsts nozīmes paaugstinātas bīstamības objektiem un dabas rezervātiem.

Gan zemie lidojumi, gan tikai līdz šim veikti tā sauktie augstie lidojumi Latvijas gaisa telpā notiek tikai normatīvajos aktos noteiktajā augstumā un ātrumā, līdz ar to militāro gaisa kuģu radītais troksnis ir īslaicīgs un nenodara kaitējumu cilvēkam.

Pirmais militārā gaisa kuģa zemais lidojums Latvijas gaisa telpā notiks 8.jūnijā no plkst.11 līdz plkst.12 un no plkst.15 līdz plkst.16.

Tie turpināsies arī laikā no 9. līdz 12.jūnijam šajos pat laikos.

Zemos lidojumus no 8. līdz 12.jūnijam veiks ASV lidmašīnas A-10 ''Thunderbolt II''. Lidmašīnas "A-10" bija pirmās, kas šā gada februārī tika nosūtītas uz Eiropu saistībā ar operāciju "Atlantic Resolve", tādējādi pastiprinot operāciju ar gaisa komponenti. Daļa no šīm lidmašīnām pašreiz ir izvietotas Igaunijas Gaisa spēku bāzē Emari.

"A-10" tika izstrādātas 70.gados sauszemes spēku atbalstam Eiropā pret PSRS tankiem un bruņutransportieriem. Lai arī reaktīvās lidmašīnas var nest dažādas bumbas un raķetes, tās ir labāk pazīstamas ar savu priekšgalā iemontēto septiņu stobru 30 milimetru Getlinga ložmetēju, kas izšauj gandrīz 4000 ložu minūtē.