Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Atrod hašiša kontrabandas lietā meklēto, taču atbrīvo no apcietinājuma

© Twitter

Rīgas apgabaltiesa šodien atcēla pirmās instances piemēroto drošības līdzekli - apcietinājumu - Jurijam Sačivko, kurš ir viens no aizdomās turētajiem daudzmiljonu eiro vērtā hašiša kontrabandas lietā.

 

29.aprīlī Valsts ieņēmumu dienesta (VID) un Muitas policijas pārvaldes vadība paziņoja, ka vienā no Latvijas vēsturē lielākajiem narkotiku kontrabandas aizturēšanas gadījumiem izņemti 1115 kilogrami hašiša aptuveni 8-12 miljonu eiro vērtībā.

Aizdomās par šo noziegumu aizturētas sešas personas, bet meklēšanā tobrīd atradās vēl divi kontrabandas dalībnieki - Ainārs Vaivads un Sačivko, tāpēc muitnieki lūdza sabiedrības palīdzību viņu atrašanā.

VID Sabiedrisko attiecību daļā aģentūra LETA noskaidroja, ka iedzīvotāji sniedza informāciju un viena persona tika atrasta, taču viņa vārdu VID neatklāja. Kā liecina LETA rīcībā esošā informācija, pateicoties iedzīvotāju atbalstam, aizturēt izdevās Sačivko, kuram Latgales priekšpilsētas tiesa piemēroja apcietinājumu, savukārt šodien Rīgas apgabaltiesa to atcēla.

Sačivko advokāte Inese Šulte aģentūrai LETA teica, ka ir gandarīta par tiesas lēmumu, jo aizstāvība jau iepriekš uzskatīja, ka nav pamata apcietinājuma piemērošanai, turklāt aizstāvībai neesot saprotams, kāds noziegums klientam tiek inkriminēts. Sačivko tiek inkriminēti divi Krimināllikuma panti - par kontrabandu un narkotiku nelikumīgu apriti.

No plašākiem komentāriem advokāte atturējās. Ņemot vērā izmeklēšanas intereses, no plašākiem komentāriem par hašiša lietu pagaidām atturējās arī VID Sabiedrisko attiecību daļā.

Jau ziņots, ka narkotikas bija atklātas citrusaugu kravā no Spānijas kādā noliktavā Rīgas rajonā. Kopumā narkotikas bijušas iesaiņotas 665 iepakojumos. Noliktavā, kur narkotikas atklātas, notikusi to pārkraušana speciāli aprīkotos mikroautobusos tālākam tranzītam. Savukārt citrusaugi bijuši paredzēti Latvijas tirgum.

Kā uzskata VID pārstāvji, kontrabandas galamērķis bijusi Krievija, un Latvija izmantota tās tranzītam, par ko liecina arī iepriekš atklātie šāda veida kontrabandas gadījumi. Nav izslēgts, ka daļa kravas gan varēja palikt arī Latvijā.

Kontrabandu organizējusi starptautiska noziedzīga grupa ar saknēm Ziemeļāfrikā un Spānijā. Daļa no aizturētajiem ir iepriekš sodītas personas.

VID Muitas policijas pārvaldes direktors Edijs Ceipe iepriekš skaidroja, ka krava netika aizturēta uz robežas, jo tādā gadījumā tiktu aizturēts tikai šoferis, kurš ar pavadzīmēm veda kravu uz Latviju, bet nebūtu izdevies aizturēt galvenās iesaistītās personas.

Iespējams, ka tālākās izmeklēšanas laikā tiks atklātas vēl kādas iesaistītās personas, piemēram, investori, kas finansēja narkotiku kravu tranzītu.

VID Muitas policijas pārvalde veikusi deviņas kratīšanas un aizturējusi trīs transportlīdzekļus. Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, šī nav lielākā atklātā narkotiku krava Latvijas vēsturē. 2010.gada 16.aprīlī konteinerā uz kāda kuģa Rīgas ostā tika atklāti 202,5 kilogrami kokaīna, kura tirgus vērtība mazumtirdzniecībā varētu būt ap 14 miljoniem latu (aptuveni 20 miljoni eiro). Policijai jau pēc dažām dienām aizdomās par šo noziegumu izdevās aizturēt divus vīriešus. Par šo noziegumu abiem vīriešiem tika piespriesti cietumsodi.