Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Izaicinājums – atpazīt retu, bīstamu slimību

Alpīnists Kristaps Liepiņš uzkāpa Stacijas pulkstenī un pacientu atbalstam pacēla Pulmonālās hipertensijas biedrības karogu © F64

Katru mēnesi Latvijā tiek diagnosticēti vidēji pieci līdz astoņi jauni pulmonālās hipertensijas pacienti. Šī slimība ir reta un dzīvībai īpaši bīstama, jo neārstējoties pacienti nodzīvo divus līdz piecus gadus.

Lai vērstu sabiedrības uzmanību uz pacientu vajadzībām, ar zibakciju Dalies savā elpā! Rīgā atzīmēja Pasaules Pulmonālās hipertensijas dienu un, atbalstot pacientus, viens no labākajiem Latvijas alpīnistiem Kristaps Liepiņš uzkāpa Stacijas pulkstenī. Diendienā pulmonālās hipertensijas pacienti piedzīvo elpas trūkumu, sirdsklauves, nogurumu un nespēku. Tas būtiski ietekmē viņu spēju veikt ikdienišķas aktivitātes. Arī alpīnisti, kāpjot kalnos, zina, kā tas ir, kad trūkst elpas, tomēr viņiem tas ir pārejoši. Pulmonālās hipertensijas biedrības vadītāja Ieva Plūme stāsta: kopš 2007. gada, kad Latvijā notiek šo pacientu uzskaite, vismaz 60 pacientu ir miruši, nesagaidot pilnvērtīgu palīdzību. «Mēs nemēdzam runāt par skarbajiem skaitļiem, jo pacientiem ir emocionāli grūti dzirdēt par katru aizgājušo, bet skaitļi atspoguļo to, ka veselības aprūpes apstākļos, kas Latvijā būtu kaut vai tādi kā Igaunijā un Lietuvā, mirušo ar pulmonālo hipertensiju būtu daudz mazāk,» saka I. Plūme.