Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Lemjot par pensiju palielināšanu, jānosauc finanšu avoti

© F64

Par grozījumiem likumā "Par valsts pensijām" jālemj, izskatot nākamā gada budžeta projektu, vai arī jau šodien jāpasaka finansējuma avoti, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Viņa uzskata, ka pašlaik par to lemt ir par agru, jo par nākamā gada budžetu diskusijas sāksies jūnijā. Pensiju jautājumi esot nākamā gada budžeta jautājumi, ir pārliecināta Ministru prezidente. Ja par tiem lemj ārpus nākamā gada budžeta konteksta, tad ir jāpasaka, kur ņemt finansējumu.

Tad esot jāvienojas par to, cik liels finansējums tiks paņemts nost no citām ministrijām, lai iedotu pensionāriem.

Finanšu ministrija esot veikusi aprēķinus un piedāvājusi vairākas shēmas. Piemēram, ņemt finansējumu no visām ministrijām, vai arī nesamazināt finansējumu prioritārajām jomām - aizsardzībai, iekšlietām, veselībai un izglītībai.

Šodien ministri valdībā vienosies, vai šie jautājumi tiks izskatīti, kopā ar citiem priekšlikumiem, kad tiks lemts par nākamā gada budžetu, vai arī valdība pateiks, ka par to jālemj jau šodien.

Straujuma atzina, ka diskusijas par budžeta jautājumiem parasti notiek valdības sēdes slēgtajā daļā, jo tās mēdz būt ļoti asas un pēc tam tās negribas atcerēties.

Kā ziņots, valdība šodien skatīs vairākkārt atliktos grozījumus likumā "Par valsts pensijām", un ministri izlems, vai atbalstīt daļu no priekšlikumiem, ņemot vērā valsts budžeta iespējas.

Kā pirmdien pēc valdošās koalīcijas partiju sanāksmes žurnālistiem sacīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V), valdība šodienas sēdē par grozījumiem diskutēs kontekstā ar valsts budžeta iespējam. Valdība lems, vai var atbalstīt priekšlikumus un kāds būs līdzekļu avots. Iespējams, valdība varētu lemt par visu ministriju budžetu samazinājumu, lai varētu atbalstīt kādu daļu no priekšlikumiem, viņa piebilda.

Jau ziņots, ka Straujuma iepriekš pavēstīja, ka vēlētos, lai Labklājības ministrija (LM) grozījumu piedāvājumu sadalītu vairākos posmos un virzītu uz priekšu to sadaļu, kas būtiski neskar nākamā gada budžetu. Tomēr LM to nav izdarījusi.

Grozījumi likumā "Par valsts pensijām" paredz turpmāk izslēgt iespēju pensiju aprēķināšanā piemērot negatīvus kapitāla indeksus, šādi novēršot iespējamas negatīvas sekas nākotnes pensionāriem, kā arī pārrēķināt krīzes laikā piešķirto pensiju apmērus saistībā ar negatīvajiem kapitāla indeksiem.

Ja valdība neatbalstīs LM izstrādātos grozījumus, Latvijas Pensionāru federācijas valde nākammēnes lems par protesta akciju rīkošanu. Kā aģentūrai LETA pastāstīja federācijas vadītājs Andris Siliņš (ZZS), pensionāru akcijas nevarētu uzskatīt par protesta akcijām, bet gan par atbalsta akciju LM izstrādātajam likumprojektam par pensijām.