Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Ločmele-Luņova uzsver valsts lomu palīdzības organizēšanā

© F64

Palīdzības organizēšanā no valsts puses Zolitūdes lielveikala "Maxima" traģēdijā bija liela atšķirība salīdzinājumā ar, piemēram, Norvēģijas rīcību pēc Andersa Bēringa-Breivīka veiktās masu slepkavības, šodien Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdē sacīja biedrības "Zolitūde 21.11" pārstāve Regīna Ločmele-Luņova.

Viņa norādīja, ka komisijas sēdē minētais par vairāk nekā miljonu eiro sniegto atbalstu traģēdijā bojāgājušajiem tuviniekiem un citiem cietušajiem nāca no nevalstiskajām organizācijām un tām saziedotajiem līdzekļiem, nevis no valsts vai pašvaldības.

Ločmele-Luņova norādīja, ka biedrība sadarbojas ar pēc traģēdijas Norvēģijā izveidoto nevalstisko organizāciju. Norvēģija apzināja visus masu slepkavībā nogalināto tuviniekus un reizi nedēļā rīkoja kopīgas sanāksmes ar psihologu piedalīšanos. Tāpat, ņemot vērā psihologu ieteikumus, tika organizēts brauciens uz salu, kurā notika traģēdija. Norvēģija arī vērsās pie Sarkanā Krusta, kurš palīdzēja upuru radiem izveidot biedrību. Ločmele-Luņova norāda, ka darbs notika ne tikai galvaspilsētā Oslo, bet arī vairākos citos Norvēģijas rajonos.

Viņa skaidroja, ka šī informācija būtu kā pieredze nepieciešamības gadījumā, gan piebilstot, ka viņa cer un vēl, lai līdzīgas traģēdijas neatkārtojas. Ziedojumi nenāca no valsts, bet no nevalstiskā sektora un iedzīvotājiem ir ļoti laba, bet ne normāla prakse, norādīja biedrības pārstāve.

Latvijas Sarkanā Krusta (LSK) ģenerālsekretārs Uldis Līkops norādīja, ka sava veida palīdzību pēc Zolitūdes traģēdijas sniedza LSK. Viņš norādīja, ka Latvijā palīdzības modelis ir nedaudz citāds nekā dažās citās valstīs, kur valsts iestādēm ir galvenā loma palīdzības sniegšanā, un NVO iesaistās, ja valsts netiek galā ar šo jautājumu vai tas nav tās kompetencē.

Ločmele-Luņova pirms Saeimas deputātes mandāta nolikšanas bija parlamentārās izmeklēšanas komisijas priekšsēdētāja vietniece. Viņa 12.Saeimā tika ievēlēta no partijas "Saskaņa" saraksta.

2013.gada 21.novembrī Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam "Maxima", dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus.