Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Jaundzimušos no slimnīcas varētu izrakstīt ātrāk

© F64

Veselības ministrija varētu rosināt jaundzimušos no dzemdību nodaļām izrakstīt ātrāk, šādi ietaupot līdzekļus, kurus varētu novirzīt pēcdzemdību aprūpes nodrošināšanai jaunajām māmiņām, šodien diskusijā "Pēcdzemdību aprūpes nepieciešamība Latvijā" teica veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS).

Diskusijas laikā vecmātes ministram stāstīja, cik nozīmīga loma gan jaunās māmiņas, gan bērna dzīvē ir pēcdzemdību aprūpei. Šobrīd Latvijā pēc bērna dzimšanas jaunajai mātei valsts sešu nedēļu laikā apmaksā tikai ginekologa konsultāciju. Tomēr vecmāšu pakalpojumus valsts neapmaksā.

Citās valstīs pēc bērna piedzimšanas jaunajām māmiņām tiek nodrošināti vecmāšu pakalpojumi. Atkarībā no valsts tiek nodrošinātas regulāras vecmāšu vizītes, kuru laikā jaunajām mātēm tiek palīdzēts, kā arī paskaidrotas šķietami vienkāršas problēmas, kuras var "ieraudzīt tikai uz vietas".

Kā klātesošajiem stāstīja mājdzemdību vecmāte Dina Ceple, būtiski palīdzēt jaunajai mātei pārvarēt stresu un saprast nepieciešamās lietas saistībā ar bērna aprūpi, nodrošinot vecmātes vizīti pirmajā, trešajā un piektajā vai septītajā dienā pēc atgriešanās mājas.

Kā norādīja klātesošās vecmātes, ģimenes ārsti jaunajiem vecākiem ne vienmēr ir sasniedzami, jo pie viņiem ir rindas, kā arī brīvdienās vai vēlos vakaros ģimenes ārsti nereti pat neatbild uz zvaniem. Tādēļ valstij nopietnāk jādomā par iespēju jaunajām māmiņām nodrošināt valsts vai apdrošināšanas kompānijas apmaksātas vecmātes vizītes.

Belēvičs klātesošajiem stāstīja, ka iespēja šādu pakalpojumu nodrošināt būtu tikai tad, ja "var norādīt, no kurienes nāks papildu nauda". Viena no iespējām būtu atteikties no "padomju laiku paliekas", ka vakcīnu pret tuberkulozi var potēt tikai pēc 48 stundām. Vakcinējot to ātrāk, uzturēties dzemdību nodaļā būtu nepieciešams īsāku laiku.

Ja dzemdības bijušas veiksmīgas, jaunā māmiņa ar bērnu no dzemdību nodaļas var doties prom jau pēc vienas dienas, tāpēc nebūtu nepieciešams nodaļā uzturēties ilgāk, jo arī viena diena rada izdevumus, skaidroja ministrs. Šādi varētu tikt rasti līdzekļi pēcdzemdību aprūpes ieviešanai.

Iniciatīva nāk no Rīgas Dzemdību nama, tomēr par to vēl nepieciešamas diskusijas gan ar ģimenes ārstiem, gan vecmātēm, norādīja ministrs.