Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas jaunieši grib bargākus sodus narkomāniem

© Publicitātes foto

Latvijas jaunieši visvairāk Eiropas Savienībā (ES) atbalsta jaunu psihoaktīvo vielu aizliegšanu, šodien Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Valstiskās audzināšanas un jaunatnes lietu apakškomisijas sēde deputātiem stāstīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāvji.

Tāpat daudzi Latvijas jaunieši vecumā no 15 līdz 24 gadiem uzskata, ka narkotiku izplatītājus nepieciešams bargi sodīt, kā arī jauniešiem nepieciešams vairāk sporta, kultūras un izglītojošu pasākumu.

Pēc SPKC datiem, psihoaktīvu vielu lietošanas līmenis Latvijā jauniešu vidū ir tāds pats kā vidēji ES.

Pērn pieaudzis SPKC aizliegto vielu skaits. 2014.gadā centrs aizliedzis 22 vielas, bet šogad - vienu.

Savukārt, kā deputātiem stāstīja Veselības ministrijas (VM) pārstāvji, pērn ap 10 000 pacientu pie narkologiem ārstējušies no atkarībām. Ārsti snieguši gan konsultācijas, gan ārstējuši pacientus stacionāri.

Neatliekamā palīdzība pērn sniegta 318 gadījumos, kad cilvēki saindējušies ar jaunām psihoaktīvām vielām. Puse pacientu nogādāti Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā.

Kā norāda narkologi, bieži vien atkarību māktie jaunieši nevēlas atbrīvoties no šīs slimības, kā arī viņu vecāki bieži vien nav gatavi iesaistīties. Tāpēc jādomā par kādām valsts atbalstītām īslaicīgām programmām, lai jauniešiem palīdzētu, piemēram, trīs četru mēnešu laikā, kā arī vairāk ārstēt viņus ambulatori, ne stacionārā.