Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Prezidents: Latvija nav mazāk aizsargāta kā jebkura cita NATO dalībvalsts

© f64

Latvija nav mazāk aizsargāta kā jebkura cita NATO dalībvalsts, šorīt Latvijas Neatkarības atjaunošanas 25.gadadienai veltītajā militārajā parādē Jelgavā uzsvēra Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Bērziņa uzrunā dominēja tieši Latvijas drošības aspekts. "Latvija nav viena, mūsu dalība aliansē ir garants mūsu drošībai," sacīja politiķis, "kopā mēs esam spēks, lai sargātu mieru savā zemē, Eiropā un pasaulē."

Prezidents atzīmēja, ka atgūtās neatkarības 25 gadu laikā Latvija ir veikusi strauju attīstības ceļu ar fundamentālām reformām - ir veikta likumdošanas bāzes pārveidošana, notikusi ekonomiskā izaugsme un pieņemti ģeopolitiski izšķirīgi lēmumi.

"Šī ir ne tikai zīmīga gadskārta Latvijas neatkarībai, bet arī trauksmains laiks Eiropai un visai pasaulei. Ārējās drošības situācija ir mainījusies, liekot mums pārskatīt daudzas prioritātes un īpaši vēršot uzmanību uz valsts aizsardzības spēju stiprināšanu. Latvijas iestāšanās NATO bija vēsturiski pareizs un izšķirošs lēmums. Vienpadsmit gados, kopš dalības aliansē esam apliecinājuši, ka Latvija ir uzticams partneris, uz mums var droši paļauties," sacīja prezidents.

Bērziņš atzīmēja, ka, sākoties krīzei Ukrainas dienvidos un austrumos, NATO četrkāršoja Latvijas gaisa telpas aizsardzību, atsāka jūras pretmīnu kuģu grupas dežūru Baltijas jūrā, kurā pašreiz piedalās arī mūsu jūrnieki, bet uz sauszemes palielināja sabiedroto spēku klātbūtni.

Sabiedroto atrašanās mūsu valstī nav tikai NATO pastiprināta klātbūtne, sabiedroto spēki piedalās kopīgās mācībās ar mūsu karavīriem, kurās viņi apgūst iemaņas, kas būtiskas mūsu un alianses aizsardzības spēju stiprināšanai jaunajos starptautiskās drošības situācijas apstākļos, uzsvēra politiķis.

Pēc Bērziņa vārdiem, arī Latvija ir daudz darījusi, lai straujāk stiprinātu savas aizsardzības spējas - likumā nostiprinājusi finansējuma palielinājumu aizsardzībai, lai 2% no IKP sasniegtu 2018.gadā.

"Vēlos uzsvērt, ka Latvija nav mazāk aizsargāta kā jebkura cita NATO dalībvalsts. Šādu apliecinājumu, personīgi tiekoties, esmu saņēmis no mūsu stratēģiskajiem partneriem, un šādu apliecinājumu Latvija saņēma NATO samitā Velsā, kā arī saņem ikvienā mūsu sabiedroto rīcībā," runas noslēgumā norādīja prezidents.