Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

PRAKTISKI: Ziedu stādus audzējam paši

© F64

Daudziem dārza iekārtošanas darbi sākas maijā ar ziedu stādu iegādi specializētajos veikalos vai tirgū. Taču AS “Latvijas valsts meži” (LVM) stādu eksperte Laima Zvejniece šos darbus iesaka uzsākt jau tagad, ziedu stādus audzējot uz paša palodzes.

Dvēseles prieks – koši, paša audzēti ziedi

“Visbiežāk mājas apstākļos mēdzam sēt garšaugus – tie priecē gan sirdi, gan vēderu. Tomēr vēl patīkamāk ir rūpēties par dvēseles prieku – skaistiem ziediem,” teic LVM stādu eksperte Laima Zvejniece, iedrošinot šai nodarbei pat pilnīgus iesācējus. “Sēšanai mājas apstākļos iesaku izvēlēties asteres, samtenes un petūnijas. Vēlāk tās varēs stādīt gan dārzā, gan pārvietot uz balkonu. Lieliska izvēle krāšņam dārzam būs arī viengadīgās puķes – puķu zirņi, lobēlijas, lauvmutītes, rudbekijas, salvijas un citas puķes,” iesaka Laima Zvejniece.

Stādu audzēšana – rezultāts nebūs ilgi jāgaida

Sēklas jāsēj mitrā un siltā augsnē. Sēšanas dziļums atkarīgs no sēklu lieluma, piemēram, sīkās sēkliņas sēj pa augsnes virsmu, bet lielākas sēj dziļāk – aptuveni 1 cm dziļumā, virsmu noklājot ar vieglu materiālu, piemēram, kūdru. Tām uzsmidzina ūdeni un sākumā uzklāj kādu pārsegu. Sēšanas biezums ir atkarīgs no tā, cik lieli ziedi izaugs– pirms stādīšanas ir jārēķinās, ka sadīgstot, katram ziedam būs nepieciešama vieta turpmākai augšanai.

“Es iesaku sīkākas sēkliņas sēt vienā, bet lielākā kastē, savukārt lielākām, piemēram, ķirbim vai “garajai pupai”, ieteicams izvēlēties atsevišķus podus, lai vēlāk to varētu ērti pārstādīt dobē vai balkona kastē. Svarīgi ir kasti, kurā audzējat stādus, pacelt uz kāda paliktņa - gan mitruma savākšanai, gan gaisa apmaiņai sakņu zonā,” stāsta L. Zvejniece. Atkarībā no auga, jau pēc trīs līdz septiņām dienām būs redzams, kā dīgst sējumi. Tad sējumus pa vienam pārpiķē  lielākos traukos, vai arī uzreiz ārā, ja to atļauj laika apstākļi.

Gaisma un mitrums – veselīgu stādu recepte

Lai augi neizstīdzētu, ir svarīgs papildu apgaismojums (vislabāk sēklu sēšanai ir izvēlēties saulaināko mājas palodzi), istabas temperatūra un gaisa mitrums. Dzīvojamās telpās bieži vien ir sauss gaiss, tāpēc augu lapas regulāri jāapsmidzina ar ūdens miglu, lai dīgsti neizžūst. Tomēr viss ir labs, kas ar mēru – liekais mitrums var izraisīt arī puves. Augu pārlaistīšana var būt bīstamāka par sausumu. Ja augi aug pārāk strauji, var izmantot tā saukto “sausuma stresu“, nedaudz tos iekaltējot.