Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Pērn velobraucēji guvuši traumas četras reizes biežāk

© F64

Pērn, salīdzinot ar 2013.gadu, būtiski - četras reizes - palielinājies apdrošināšanas atlīdzību pieteikumu skaits par negadījumiem, kuros cietuši velobraucēji, liecina apdrošināšanas sabiedrības "BTA Insurance Company" SE (BTA) apkopotā statistika.

Neraugoties uz to, ka gada pirmie trīs mēneši nav aktīvās velosezonas laiks, šogad šajā periodā BTA saņēmusi jau piecas reizes vairāk atlīdzību pieteikumu par negadījumiem, kuros velobraucēji guvuši traumas, nekā pērn šajā periodā.

Kopumā BTA aizvadītajā gadā nelaimes gadījumu un ceļojumu apdrošināšanā par negadījumiem, kuros cietuši velobraucēji, apdrošināšanas atlīdzībās izmaksāja 16 000 eiro.

Savukārt šogad pirmo trīs mēnešu laikā, salīdzinot ar identisku periodu pērn, BTA saņēmusi jau piecas reizes vairāk atlīdzību pieteikumu par velobraucēju gūtajām traumām. Apkopojot informāciju par velobraucēju gūtajām traumām, BTA secinājusi, ka visbiežāk velobraucēji kritienu rezultātā guvuši nobrāzumus un sasitumus, tomēr arvien biežāk velobraucēji gūst arī nopietnākas traumas - dažādus lūzumus, visbiežāk roku, plaukstu un atslēgas kaulu lūzumus.

Viens no iemesliem, kas paaugstina traumu gūšanas risku velobraucējiem, ir velosatiksmes intensitātes pieaugums. Saskaņā ar Latvijas Riteņbraucēju apvienības apkopoto informāciju pērn velokustība Rīgā pieaugusi par 17%.

Pērn lielāko atlīdzību - 2450 eiro - BTA izmaksāja kādam klientam, kurš bija apdrošinājies pret nelaimes gadījumiem un cietis negadījumā 2014.gada jūlijā. Velobraucējs, braucot pāri vienam no Rīgā esošajiem tiltiem, mēģināja apsteigt gājēju, bet ar velosipēda stūri aizķēra apgaismes stabu un zaudēja līdzsvaru. Rezultātā, krītot pāri velosipēda stūrei, velobraucējs guva galvas un rokas traumu. BTA atlīdzināja gan izdevumus par medicīniskajiem pakalpojumiem, gan arī izmaksāja kompensāciju par gūtajām traumām.

Šogad par negadījumu, kurā cietis velobraucējs, lielāko apdrošināšanas atlīdzību - 555 eiro - BTA izmaksāja kādam velobraucējam, kurš iekļuva ceļu satiksmes negadījumā un guva nopietnas traumas - desmit ribu lūzumus un iekšējo orgānu traumas. BTA cietušajam saskaņā ar iegādātās nelaimes gadījumu apdrošināšanas polises noteikumiem atlīdzināja izdevumus par medicīniskajiem pakalpojumiem, kā arī izmaksāja kompensāciju par gūtajām traumām.

Tomēr BTA speciālisti, izskatot atlīdzību pieteikumus, secina, ka velotraumu gūšanas risku veicina ne tikai satiksmes intensitāte, bet arī velobraucēju neuzmanība, pārgalvība un savstarpējā nesaprašanās ar citiem satiksmes dalībniekiem - transportlīdzekļu vadītājiem un gājējiem. Ņemot vērā pērnā gada tendences, BTA eksperti prognozē, ka velobraucēju skaits arī šosezon turpinās būtiski pieaugt, velosatiksmes intensitāte palielinās, tādējādi traumu gūšanas risks velobraucējiem palielināsies.

BTA Apdrošināšanas atlīdzību departamenta direktore Iveta Rijniece atzīmē, ka velobraucējiem kā ceļu satiksmes dalībniekiem nav obligāta prasība apdrošināties, tomēr ik gadu velobraucējiem risks iekļūt ceļu satiksmes negadījumā, gūt traumu, sabojāt savu velosipēdu un citai personu piederošu īpašumu, piemēram, automašīnu, būtiski palielinās.

"Lai velobraucējiem būtu iespēja finansiāli sevi pasargāt no arvien pieaugošajiem riskiem, pērn BTA izstrādāja īpaši velobraucējiem paredzētu kompleksu apdrošināšanas pakalpojumu - "BTA Velopolisi", kas nodrošina ne tikai medicīnisko izdevumu segšanu gūto traumu gadījumā, bet arī kompensācijas izmaksu par gūtajām traumām atkarībā no to smaguma, atlīdzības izmaksu par zaudējumiem sakarā ar velosipēda bojājumiem vai pilnīgu bojāeju, atlīdzības izmaksu velosipēda zādzības gadījumā, kā arī sedz zaudējumus, kurus velosipēdists radījis citiem cilvēkiem, piemēram, gājējiem vai citiem ceļu satiksmes dalībniekiem, tai skaitā velobraucējiem un autovadītājiem," skaidro Rijniece.

Saskaņā ar BTA statistikas datiem, krītot no velosipēda vai iekļūstot ceļu satiksmes negadījumā, ārstēšanās izdevumi var būt ievērojami - vairāku tūkstošu eiro apmērā. Ja velobraucējs nav apdrošinājies pret nelaimes gadījumiem vai iegādājies īpaši velobraucējiem izstrādāto "BTA Velopolisi", ārstēšanās izdevumi ir jāsedz no personīgiem līdzekļiem.