Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Belēvičs: Alkohola akcīzes nodokli ir nemitīgi jāceļ

© f64

Šodien preses konferencē Belēvičs stāstīja, ka piekrīt alkohola akcīzes nodokļa paaugstināšanai un cenas celšanai, tomēr tai jābūt samērotai ar iedzīvotāju pirktspēju. Viņš minēja, ka ir valstis, kur alkohols ir divas reizes dārgāks, tomēr šo valstu iedzīvotājiem ir arī daudz lielāka pirktspēja.

Belēvičs uzskata, ka akcīzes nodokli "nemitīgi jāceļ, pieaugot iedzīvotāju labklājībai". Tāpat svarīgi esot ierobežot arī alkohola mārketingu.

Jau ziņots, ka Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija izskatīšanai pirmajā lasījuma konceptuāli atbalstīja likuma izmaiņas par akcīzes nodokļa likmes paaugstināšanu alkoholiskajiem dzērieniem no šā gada 1.jūlija.

Likumprojekts paredz, ka akcīzes nodoklis vīnam varētu pieaugt par 9,3%, raudzētiem dzērieniem ar spirta saturu virs 6% - arī par 9,3%, bet raudzētiem dzērieniem ar spirta saturu līdz 6% akcīzes nodokļa likme varētu samazināties par 45,3%.

Akcīzes nodoklis alum varētu tikt palielināts par 22,6%, starpproduktiem atkarībā no spirta satura akcīzes nodoklis varētu pieaugt par 9,3% un 10,4%, bet spirtam un pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem - par 1,7%.

Pie raudzētiem dzērieniem ar spirta saturu līdz 6% var attiecināt sidru, savukārt, piemēram, pie starpproduktiem - dažādus kokteiļus, kuriem pievienotais alkohols nav radies raudzēšanas procesā.

LETA jau ziņoja, ka no 20. līdz 21.aprīlim Rīgā pulcējās ES, Eiropas Brīvās tirdzniecības zonas un ES kandidātvalstu veselības ministri un valstu delegāciju vadītāji, lai neformālā gaisotnē diskutētu par sabiedrības veselību ietekmējošajiem faktoriem.