Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Aprīļa izskaņa solās būt pavasarīga

© F64

Aprīlis šogad pilnībā rāda savu mainīgo vaigu – lielākoties vēsu, vējainu un nokrišņiem bagātu. Patiesībā tas esot tāds vidējais aritmētiskais Sulu mēnesis, un ir bijuši pagātnē krietni skarbāki gadi, teic meteorologi un arī laika vērotājs Vilis Bukšs, pieļaujot, ka ne tikai pavasaris, bet arī vasara varētu būt ar pārsteigumiem.

Nekas pārsteidzošs vai ārpus normām šā gada aprīlī nav vērojams. Bija gan saulainas dienas, gan lietainas, gan siltākas, gan vēsākas. Kāds cīruļputenis pa vidu arī nav nekas pārsteidzošs.

«Pirms gandrīz 30 gadiem gan bija auksts Sulu mēnesis – temperatūras stabiņš nokritās zem desmit grādiem un arī dienās divu nedēļu garumā turējās zem nulles, papildinot to visu ar puteņiem un sniegiem,» stāsta laika vērotājs no Viļakas – V. Bukšs, piebilstot, ka pavasaris šogad esot tāds, kādu to jau rādījušas laika zīmes – garš un mainīgs. Par spīti šā mēneša vēsumam, gaisma paveikusi savu darbu, un pamežā jau rotājas košs zaļums – par to pārliecinājies pirms pāris dienām, pieveicot 20 kilometru garu ceļa apli. Laika vērotājs domā, ka, visticamāk, aprīļa nogale būs siltāka un dienas pat iesils virs 20 grādiem. Taču arī turpmāk gaidāmi vēsāki periodi, kā jau tas mēdz būt ap dzegužu kūkošanas un ievu ziedēšanas laiku.

Turpmāko mēnešu prognozes gan vēl esot aptuvenas, taču pazīmes rādot, ka vasara varētu būt gana silta un sausa – it īpaši, sākot no jūnija pirmās puses, līdz augusta pirmajai pusei, kad gan laiks varētu kļūt rudenīgāks un mitrāks. Tomēr pavasara palu trūkums varētu nozīmēt arī to, ka lietusgāzes, iespējams, uznāks vēlāk, arī Līgo dienā un siena laikā. Šķiet arī, ka rudens šogad varētu būt agrāks nekā parasti, ko rādījušas zīmīgās dienas.

Arī meteorologi prognozē šajā nedēļā siltu un saulainu laiku, ar iespējamu lietu vien svētdienā. «Pirmdiena bija pēdējā vēsākā diena. Turpmāk paliks arvien siltāks un siltāks, un aukstos ziemeļu vējus nomainīs mīlīgākie rietumu un dienvidu vēji,» sola Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Hidrometeoroloģisko prognožu nodaļas vadītāja Laura Krūmiņa, piebilstot, ka arī nedēļas nogale un Lielā talkas diena izskatās – būs jauka. Par aprīli kopumā viņa teic, ka tas līdz šim ir tuvu normai un pēdējā dekāde pat būšot virs normas.

Cilvēkiem šķiet, ka mēnesis ir aukstāks, jo šogad meteoroloģiskais pavasaris iestājies gana agri – jau februārī. Turklāt trīs pirmajos gada mēnešos laiks bija siltāks nekā citus gadus. Tāpēc saprotams, ka tīri emocionāli šķita, ka aukstums ieildzis, un gribējās siltumu sajust jau tagad.