Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

"Citadele" pārdota par 74,7 miljoniem eiro

© f64

Privatizācijas aģentūra (PA) ir pabeigusi bankas "Citadele" akciju pārdošanas darījumu, un līdz ar to "Ripplewood" un 12 starptautisku investoru grupa kļuvusi par bankas "Citadele" akcionāriem. Par akcijām investori samaksājuši 74,7 miljonus eiro.

PA aģentūru LETA informēja, ka Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) savā īpašumā saglabā 25% bankas akciju. Papildus jaunie akcionāri kopā ar ERAB palielināja bankas "Citadele" pamatkapitālu par desmit miljoniem eiro.

PA uzsver, ka, noslēdzot bankas "Citadele" akciju pārdošanas procesu, ir iegūti investori ar ilgtermiņa plāniem attīstīt banku. "Ripplewood Advisors LLC" dibinātājs un izpilddirektors Tims Kolinss ir uzsvēris, ka atbilstoši akcionāru plāniem banka "Citadele" kļūs par nacionālo līderi attiecībā uz kvalitāti un piedāvāto produktu daudzveidību Latvijas banku sektorā. ASV investīcijas Latvijas finanšu sistēmā līdzsvaro ārvalstu ieguldījumus un vairo drošību, tas ir arī pozitīvs signāls ārvalstu investīciju piesaistei.

Bankas akcionāru vidū līdzās "Ripplewood" ir tādi pazīstami investori kā bijušais ASV Federālo rezervju sistēmas priekšsēdētājs Pols Volkers un bijušais Pasaules bankas prezidents Džeims Volfensons. Bankas akcionāru vidū ir arī viens no lielākajiem hedžfondiem pasaulē "Baupost Group", kas pārvalda respektablu institucionālo un privāto investoru kapitālu. Kā jau iepriekš ziņots, "Ripplewood" piederēs 22,4% bankas akciju, bet pārējiem investoriem 52,6% bankas akciju. Investori ir apliecinājuši ilgtermiņa attīstības plānus.

PA augsti novērtē ERAB ieguldījumu bankas "Citadele" izveidošanā un attīstībā. Darījumā tika restrukturizētas iepriekš uzņemtās un valsts galvotās PA saistības pret ERAB. Atbilstoši valdības lēmumam no bankas "Citadele" akciju pārdošanas iegūtos līdzekļus PA izmantos valsts garantēto saistību pret ERAB dzēšanai.

Līdz ar privāto investoru kļūšanu par "Citadeles" akcionāriem, uz banku vairs neattiecas attīstības ierobežojumi, kas tai līdz šim bija noteikti kā bankai ar valsts atbalstu. Eiropas Komisijai ir stingri nosacījumi, uz kādiem valsts īpašos izņēmuma gadījumos var sniegt atbalstu komercuzņēmumiem un iesaistīties to darbībā. Latvijas uzņemtās saistības un Eiropas Komisijas lēmumi paredzēja virkni nosacījumu un ierobežojumu attiecībā uz banku "Citadele", tajā skaitā bija noteikti investoru piesaistes procesa termiņi. Šo ierobežojumu mērķis bija valsts atbalsta ietekmes uz konkurenci banku (finanšu) sektorā mazināšana un tā ir obligāta Eiropas Komisijas prasība valsts atbalsta sniegšanas gadījumos. Šobrīd līdz ar bankas "Citadele" akciju pārdošanu ierobežojumi ir izbeigti un Latvija ir izpildījusi starptautiskās saistības.

Bankai "Citadele" kopumā tika sniegts valsts atbalsts 377,9 miljoni eiro. Uz 2015.gada 20.aprīli ir atgūti 308 miljoni eiro. Papildus banka "Citadele" procentu un citos maksājumos līdz 2015.gada 20.aprīlim par valsts atbalsta izmantošanu samaksājusi 49,14 miljonus eiro. Līdz 2017.gada beigām banka valstij atmaksās atlikušo valsts atbalstu - PA subordinēto aizdevumu 34,7 miljonus eiro un procentus par to. Līdz ar to ieņēmumi valstij no akciju pārdošanas darījuma un bankas "Citadele" veiktajiem maksājumiem līdz 2017.gadam būs lielāki, nekā ieguldīts bankā "Citadele".

PA informēja, ka investoru piesaiste bankai "Citadele" bija rūpīgi plānots darījums, lai valsts varētu iegūt pēc iespējas lielākus ieņēmumus no akciju pārdošanas, veicinot bankas "Citadele" un finanšu nozares kopumā turpmāko attīstību. Bankas "Citadele" akciju pārdošanas process tika atsākts 2013.gada 16.jūlijā. 2013.gada 17.decembrī valdība atbalstīja bankas "Citadele" investoru piesaistes stratēģiju. Akciju pārdošanas procesu organizēja PA, piesaistot starptautisku investīciju banku "Societe Generale" un juridisko konsultantu - starptautisko juridisko biroju "Linklaters".

Investoru piesaistes procesā uzrunāti gandrīz 100 investori, no kuriem 14 investori izrādīja interesi par banku "Citadele". Pēc konfidencialitātes līgumu parakstīšanas un iepazīšanās ar informācijas memorandu astoņi investori iesniedza nesaistošos piedāvājumus. Vēlāk pieci investori uzsāka bankas padziļināto izpēti un iesniedza pēcizpētes piedāvājumus.

Izvērtējot šos piedāvājumus, valdība apstiprināja sarunu turpināšanu ar trim pretendentiem, kuriem tika dota iespēja veikt bankas apstiprinošo padziļināto izpēti. Izvērtējot investoru piesaistes procesa rezultātus, valdība investoru piesaistes procesa noslēguma posmā vienojās turpināt sarunas ar vienu pretendentu - "Ripplewood", kas vislabāk atbilst noteiktajiem kritērijiem (cena, darījuma nosacījumi, investora kvalitāte un bankas attīstības redzējums) un mērķim iegūt stabilu un prognozējamu investoru, kas spēs nodrošināt bankas sekmīgu turpmāko attīstību. Šāds valdības lēmums tika pieņemts, izvērtējot gan ģeopolitiskos, gan ekonomiskos aspektus, kā arī drošības iestāžu atzinumus.