Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Bičkovičam un Kalnmeieram beidzas termiņi

Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs © F64

Saīsinot Augstākās tiesas priekšsēdētāja pilnvaru termiņu no septiņiem uz pieciem gadiem, likumdevējs radījis situāciju, kurā faktiski vienlaikus divās nozīmīgās tieslietu sistēmas iestādēs šobrīd notiek vadības maiņa.

Jaunā (vai tikpat labi vecā) kandidatūra ģenerālprokurora amatam tuvākajā laikā apstiprināšanai Saeimā ir jāvirza Augstākās tiesas priekšsēdētājam Ivaram Bičkovičam, taču arī viņa paša pilnvaras drīzumā beidzas – 16. jūnijā.

Augstākās tiesas Komunikācijas nodaļas vadītāja Rasma Zvejniece skaidro, ka ģenerālprokurora termiņš beidzas mēnesi vēlāk, taču attiecībā uz šo amatpersonu likums pieprasa izvirzīt kandidātu izvērtēšanai Saeimā divus mēnešus pirms termiņa beigām. Tāpēc arī uzvārdu nosauks līdzšinējais, nevis jaunais Augstākās tiesas priekšsēdis, kas gan teorētiski arī var izrādīties tas pats I. Bičkovičs. Galu galā visu izlems Saeima.

Vispirms gan vārdu attiecībā uz savu vēlamāko vadītāju teiks Augstākās tiesas plēnums, kas paredzēts aprīļa beigās. Tieši plēnumā tiks izvēlēts viens kandidāts, ko piedāvāt apstiprināšanai Saeimā. Šobrīd zināms, ka I. Bičkovičs tiek virzīts nākamajam termiņam, taču ne bez konkurences, jo arī viņa priekštecis Andris Guļāns – pašreizējais Administratīvo lietu departamenta tiesnesis – iecerējis atgriezties amatā. Aģentūra LETA aptaujājusi parlamentā pārstāvētās frakcijas, un pagaidām savāktā informācija neļauj ticami prognozēt šī konkursa iznākumu. Zaļo un zemnieku savienība sliecas atbalstīt I. Bičkoviču, Vienotība varētu atbalstīt Andri Guļānu, savukārt pārējie parlamentā pārstāvētie politiskie spēki konkrētu nostāju vēl nav formulējuši. Gribot tikties ar kandidātiem.

Savukārt attiecībā uz ģenerālprokurora amatu situācija ir daudz skaidrāka. Vairākums parlamenta politiķu atbalsta esošo ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru un attiecīgi vēlas, lai viņš darbu turpinātu. Pozitīvi par viņu izteikusies Saskaņa, Vienotība, zaļzemnieki un Nacionālā apvienība. Oficiālu izvirzīšanu pirms Ē. Kalmeiera slavēšanas vēlas sagaidīt Latvijas Reģionu apvienība un No sirds Latvijai. Saeima ģenerālprokuroru ieceļ pēc Augstākās tiesas priekšsēdētāja priekšlikuma, kas saskaņots ar Tieslietu padomi. Teorētiski arī uz šo vakanci veidojas konkurence, jo savu kandidatūru pieteicis Latvijas Prokuroru biedrības vadītājs Jānis Ilsteris, kurš plašāku atpazīstamību guvis, būdams viens no prokuroriem Ventspils mēra Aivara Lemberga krimināllietā. Ļoti iespējams, ka var parādīties vēl citas kandidatūras, jo vismaz pagaidām kandidātu vārdi nav oficiāli izziņoti un Augstākās tiesas preses dienests skaitli neprecizē, norādot, ka pieteicies «vairāk nekā viens», turklāt vēl kādi priekšlikumi arī pēc noteiktā ierosinājumu iesniegšanas datuma var tikt atsūtīti pa pastu.